Szukaj na blogu

Schab duszony z cukinią i pomidorem

Kotlety schabowe duszone z warzywami: z cebulą, pomidorem i cukinią - to lekki i smaczny obiad. Warzywa w czasie duszenia rozpadają się i tworzą świetny sos.

Taki obiad polecam zwłaszcza teraz, gdy wszystkie warzywa są młode i pyszne.



Składniki (porcja na 2 osoby):

300 g schabu wieprzowego - 4 cienkie kotlety

2 średnie cebule

ok. 200 g cukinii

1 średni, miąższysty pomidor (lub kilka łyżek siekanych pomidorów z puszki)

2-3 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

2 łyżeczki musztardy miodowej

ok. szklanki gorącej wody do podlewania w trakcie duszenia

sól i pieprz do smaku

natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Kotlety rozbijam tłuczkiem na grubość ok. 0,5 cm, po czym oprószam je solą, pieprzem i mąką.

Rozgrzewam olej na dużej patelni, układam kotlety i smażę je po kilka minut z każdej strony, do uzyskania jasnozłotego koloru.

Podsmażone kotlety układam jeden na drugim na brzegu patelni, a w wolne miejsce wsypuję pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażam ją do zeszklenia, zsuwam na bok.

W wolne miejsce wrzucam cukinię startą na tarce z grubymi oczkami (ze skórką). 

Oprószam cukinię i cebulę solą, mieszam wszystko (rozkładam płasko kotlety), przykrywam patelnię i duszę na małym ogniu ok. 10 minut. W razie potrzeby podlewam odrobiną wody.

Dodaję pokrojony pomidor oraz posiekany czosnek, dorzucam masło. Mieszam i znowu duszę ok. 10 minut.

Gdy mięso jest miękkie, dodaję musztardę, doprawiam sos solą i pieprzem (jeśli jest go za mało, dolewam troszkę wody), posypuję natką pietruszki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się opinią dotyczącą tego przepisu. Nie akceptuję komentarzy z krypto-reklamą.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger