Szukaj na blogu

Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym i serem

Zapiekane naleśniki to taki swojski, domowy i pyszny obiad. Smakują mi chyba z każdym farszem, a wypróbowałam już całkiem sporo pomysłów - niżej podaję kilka linków.

Dzisiejsze naleśniki z mięsem mielonym są wyjątkowo dobre. W zasadzie miałam robić kotlety mielone, ale w międzyczasie plan mi się zmienił :) Czemóż by nie odmienić obiadu?

Zapraszam po kilka naleśnikowych inspiracji (kliknij na nazwę):



Składniki (porcja na 4-5 osób):

5 gotowych, wcześniej usmażonych naleśników, np, z tego przepisu KLIK

Farsz:

400 g mięsa mielonego z łopatki lub karkówki wieprzowej

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

1 jajko

5 łyżek zimnej wody

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

sól do smaku

Dodatkowo:

300 g sera w plastrach (do tostów)

ketchup

żółty tarty ser do posypania

olej do posmarowania formy

bułka tarta do posypania formy

Przygotowanie:

Mięso mielone wykładam do miski, dodaję drobniutko posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, wodę, pieprz ziołowy i wstępnie sól do smaku. Dokładnie wyrabiam masę, a potem dodaję przecier pomidorowy, jeszcze raz dokładnie mieszam, i na końcu ostatecznie doprawiam solą. Farsz powinien być wyraziście doprawiony.

Na każdym naleśniki rozkładam plastry sera - powinny go w miarę możliwości przykryć. Na ser wykładam 1/5 masy z mięsa mielonego, rozprowadzam równomiernie na całej powierzchni. Zwijam naleśniki w rulon. 

Formę do pieczenia natłuszczam olejem i posypuję bułką tartą. Układam naleśniki. Przykrywam szczelnie formę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 50 minut. Po tym czasie zdejmuję przykrycie, smaruję naleśniki łyżką lub dwiema łyżkami ketchupu i posypuję naleśniki tartym serem. Zapiekam jeszcze jakiś czas, do zarumienienia się sera (10-15 minut).

Podaję gorące. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger