Szukaj na blogu

Tortille z pieczarkami z patelni

Dobrze pamiętam bułki z pieczarkami na dworcu PKP w Bielsku - Białej lat dziewięćdziesiątych. Generalnie ilekroć tam byłam, bułka musiała być zjedzona. Mam sentyment do tego smaku. Dziś wariacja na ten temat, bo zamiast w bułce, farsz zamknęłam w wieloziarnistej tortilli, dorzuciłam też ser. Proste, tanie i pyszne danie!


Składniki (4 porcje):
0,5 kg pieczarek
1 duża cebula
150 g. tartej mozzarelli
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
rukola
4 tortille wieloziarniste
Przygotowanie:
Cebulę kroję w kostkę, a pieczarki w plasterki. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam cebulę, oprószam ją solą i przykrywam patelnię pokrywka. Skażę ok. 5 minut de zeszklenia cebuli, po czym wrzucam pieczarki. Również je troszkę solę, ponownie przykrywam patelnię i na średnim ogniu smażę do 10 minut. Odkrywam pokrywkę, zwiększam ogień i przez 2-3 minuty odparowuję nadmiar wody (farsz powinien zostać soczysty). Podsmażone pieczarki z cebulą przekładam do miski, do ostudzenia. Dodaję starty der, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję posiekaną natkę pietruszki. 
Na połowie każdej tortilli układam rukolę, a na drugą połowę wykładam farsz. Zawijam do środka część tortilli od strony rukoli, a potem roluję (prostopadle) resztę.
Zwinięte tortille układam na suchej, rozgrzanej patelni, i obsmażam do zrumienienia z każdej strony.
Podaję gorące.









1 komentarz:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger