Faszerowany bakłażan w sosie pomidorowym (z patelni)

Bardzo lubię faszerować bakłażany, ale zawsze pieką się w piekarniku, nigdy nie dusiłam ich na patelni. Dziś spróbowałam właśnie tego sposobu, i mam oto na obiad bardzo pyszne, bardzo aromatyczne i soczyste danie, czyli takie bakłażany, jakie najbardziej lubię.






Składniki na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje:
1 średniej wielkości bakłażan
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
60-80 g. mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
90 g. przecieru pomidorowego
50 g. startego, żółtego sera
sól i pieprz do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
trochę wody do sosu
Przygotowanie:
Bakłażana dokładnie myję, po czym kroję na plastry grubości 3 - 3,5 cm. Ostrym, małym nożykiem nacinam miąższ wewnątrz każdego kawałka, uważając jednak by nie przeciąć go do końca - musi zostać dno z miąższu. Następnie ostrożnie wydrążam nacięte części - w ten sposób przygotowuję miseczki do farszu. Oprószam je wewnątrz solą i pieprzem. Bakłażan ściemnieje, ale nie trzeba się tym przejmować.
Obraną cebulę kroję w drobną kostkę i połowę wrzucam na patelnię z 3 łyżkami rozgrzanego oleju. Lekko ją solę, podsmażam przez 2-3 minuty, po czym dorzucam mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażam razem, mieszając, przez ok. 3 minuty, po czym dodaję posiekany, wydrążony miąższ, smażę przez chwilę. Dodaję połowę przecieru pomidorowego. Jeszcze chwilę razem smażę, doprawiam do smaku solą, pieprzem i połową natki pietruszki. Dodaję też połowę startego sera. Tak przygotowanym farszem wypełniam wydrążone wcześniej kawałki bakłażana (mogą być wypełnione z lekką górką). Przecieram lekko patelnię papierem, wlewam 3 łyżki oleju, układam faszerowane bakłażany, przykrywam patelnię i na średnim ogniu smażę kilka minut - do momentu gdy tłuszcz wsiąknie w kawałki bakłażanów. Wtedy wlewam wodę - na ok. 0,5 cm grubości, przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę 7-8 minut. Pozostałą część przecieru mieszam z resztą posiekanej cebuli i dolewam na patelnię (jeśli woda wyparowała, dolewam jej troszkę) - doprawiam od razu sos solą i pieprzem. Przykrywam i duszę jeszcze ok. 10 minut. Bakłażany są gotowe, gdy wyraźnie zmiękną przy dotknięciu widelcem. Na koniec posypuję je pozostałym serem i natką pietruszki, jeszcze chwilkę podgrzewam. Podaję na gorąco, z sosem.

                              

                              

                              

                              

                              

                              




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger