Łosoś z cebulką i sosem śmietankowym

Jeśli ktoś nie ma czasu, jak ja ostatnio, to ta propozycja obiadowa będzie idealna. Przygotowanie ryby zajęło mi, jak sądzę, jakieś 15 minut. Łososia podałam z ugotowanym brokułem, a ten z sosem z patelni smakował po prostu wspaniale.
Brokuły gotowały się niewiele dłużej niż trwało przygotowanie ryby (od niech zaczęłam, więc miały dla siebie chwilkę więcej).
Bardzo polecam, bo pyszne :)





Składniki na 1 osobę:
1-2 dzwonka łososia atlantyckiego 
1 spora cebula
1 łyżka masła (w wersji fit - 1 łyżeczka)
po gałązce świeżych ziół: tymianku, estragonu
ok. 0,5 szklanki śmietanki 30% (w wersji fit i dla diabetyków proponuję jogurt naturalny)
posiekana szczypta świeżej papryczki chili
sól i pieprz
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję na pół, a potem w plasterki. Rozgrzewam masło na patelni, wrzucam cebulę, odrobinę ją solę i pod przykryciem smażę 3-4 minuty. W międzyczasie mieszam. Gdy cebula się zeszkli, odsuwam ją na boki patelni, i dokładam rybę (wcześniej w obu stron oprószoną solą i pieprzem). Przykrywam patelnię, smażę kolejne 5 minut (mały ogień). Następnie dolewam śmietankę, dodaję zioła oraz posiekaną papryczkę chili, przykrywam i duszę kolejne klika minut. Nie ma potrzeby przewracania ryby. Na koniec doprawiam sos do smaku solą i pieprzem. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makaron makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger