Zebra

Zebra to łatwa, wilgotna i niezbyt słodka babka, idealna do kawy. Charakterystyczny wzór od którego wzięła nazwę powstaje w wyniku wylewania surowego ciasta do formy na przemian, łyżka po łyżce.  


Składniki (tortownica 23 cm):
5 dużych jajek
szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
1,5 łyżki proszku do pieczenia
1 szklanka mineralnej wody gazowanej
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki pszennej + 2 pełne łyżki
2 łyżki kakao
kilka kropli olejku migdałowego, waniliowego lub rumowego 
Dodatkowo:
tłuszcz do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielam od białek. Żółtka ucieram mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, po czym dodaję olejek zapachowy, wodę mineralną i olej, ponownie miksuję. Dodaję 3 szklanki mąki pszennej razem z proszkiem do pieczenia, miksuję aż ciasto będzie gładkie i gęste. Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję do ciasta, mieszam łopatką by się połączyły. Dzielę ciasto na dwie równe części, do jednej dodaję kakao, do drugiej 2 łyżki mąki, mieszam łopatką. Tortownicę natłuszczam masłem, olejem lub margaryną, po czym oprószam mąką. Wylewam na środku formy na przemian po łyżce ciemnego i jasnego ciasta, aż do wyczerpania. Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika,bez termoobiegu) na 60 minut. Ciasto odrobinę popęka na górze. Ostudzone oprószam cukrem pudrem.




5 komentarzy:

  1. całe wieki nie robiłam tego ciasta, a bardzo je lubie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie dawno piekłam.Dobre i szybkie ciasto 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dobrze, że przypomniałaś ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie zebry sama często też robię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie Zebra! Jadłam kiedyś ale bardzo dawno, to chętnie odświeżę swoje kubki smakowe :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger