Śmietanowy gulasz z karkówki z fasolką szparagową i ziołami

Dzisiejszy obiad, jak wiele niestety od kilku miesięcy, przygotowany w tempie ekspresowym, z założenia z niewielką ilością pracy - czyli coś co prawie samo się robi i nie trzeba tego zanadto pilnować. Przy braku czasu takie obiady są najlepsze. Odwiedziłam rano bazarek z warzywami i szczerze mówiąc najchętniej wrzuciłabym wszystko co kupiłam do jednego garnka, takie to piękne i apetyczne 😃





Składniki na 2-3 porcje:
ok. 400 g. karkówki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
dwie garście żółtej fasolki szparagowej
3 łyżki oleju
świeże liście lubczyku
ok. 2 łyżek posiekanej natki pietruszki i koperku
1 łyżka śmietany do zup i sosów (18%)
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
pl. 1,5 łyżki mąki pszennej
woda do podlewania w trakcie duszenia
Przygotowanie:
Mięso kroję w cienkie plastry, oprószam solą, pieprzem i mąką, kroję na małe kawałki. Podsmażam je do lekkiego zrumienienia na rozgrzanym oleju, po czym dorzucam na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę. Przykrywam i smażę do zeszklenia cebuli. Przygotowaną fasolkę (obcięte końcówki; obrana z twardych części jeśli to konieczne) dzielę na kawałki ok. 3 cm., dorzucam na patelnię razem z posiekanym czosnkiem, i smażę 5 minut pod przykryciem. Następnie dodaję gałązki lubczyku (wyjmę je na koniec), i podlewając po trosze wodą duszę wszystko ok. 25-30 minut, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Śmietanę mieszam z musztardą i łyżeczką mąki, dodaję do mięsa (powinno być w nim trochę sosu z duszenia), ewentualnie rozrzedzam wodą. Dodaję zioła, doprawiam solą i pieprzem, jeszcze chwilę razem duszę. Podaję z ziemniakami z wody.


                              

                              

                              



5 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda ten gulasz, bardzo chętnie bym go zjadła - może nawet dziś na obiad, jak bym szybko kupiła składniki?

    OdpowiedzUsuń
  2. dzisiaj zrobię dla mojego kochanego męźunia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. I JesT JUŹ NA TALErzu -polecam bo jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dałam trochę więcej śmietany a mniej musztardy.Bardzo dobre;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczny, polecam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger