Potrawka warzywna z fasolką szparagową i papryką

Letnio, sezonowo, lekko i pysznie - dziś potrawka z warzyw - można ją zjeść jako samodzielne danie, lub potraktować jako warzywny dodatek np. do porcji mięsa. Uwielbiam takie dania.

 


Składniki:
300 g. żółtej fasolki szparagowej
2 żółte papryki
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok. 1/3 szklanki wody
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka maki pszennej (można pominąć)
dowolnie: natka pietruszki, koperek, świeży lubczyk, majeranek
przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroję tak, by miały podobny kształt - u mnie paseczków. Rozgrzewam olej w garnku i wrzucam cebulę i marchewkę, smażę pod przykryciem ok. 3 minut, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Dodaję pozostałe warzywa z wyjątkiem ziół i czosnku, podlewam wodą i duszę na małym ogniu 25 minut. Następnie dodaję posiekany czosnek, zioła, sól i pieprz do smaku, całość oprószam mąką by powstał zawiesisty sos, mieszam i jeszcze chwilę razem podgrzewam. 


                                 

                                 



1 komentarz:

  1. Super. Uwielbiam fasolke i jeszcze do tego pyszne warzywka. Dawno nie miałam okazji próbowac, więc chętnie się za to zabiore :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger