Placki z ziemniaków i twarogu (ruskie placki)

Wszyscy znają ruskie pierogi, a zna ktoś ruskie placki ? 😄 Pewnie nie, i nie dziwi mnie to wcale, skoro je dziś wymyśliłam, zainspirowana znalezioną w lodówce resztką twarogu. I choć nazwa tych placków to żart, to jednak skojarzenie nasuwa się samo, bo zarówno skład, jak i smak przypomina farsz ruskich pierogów. Trzeba je jednak dłużej smażyć, niż klasyczne placki ziemniaczane. Smakują bardzo ciekawie, są miękkie i aksamitne w środku, a rumiane z zewnątrz. 




Składniki na 6-8 sztuk:
2 pełne łyżki twarogu (użyłam gładkiego twarogu z wiaderka: "Mój Ulubiony" z Wielunia)
1 jajko
4-5 ziemniaków
4 płaskie łyżki mąki pszennej
1 mała cebula
do smaku: sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia
Przygotowanie:
Twaróg przekładam do miski i dokładnie mieszam z jajkiem i mąką, wstępnie też doprawiam masę solą. Dodaję drobno posiekaną lub startą na tarce cebulę. Obrane ziemniaki ścieram na tarce z grubymi oczkami i dodaję do ciasta twarogowego, dokładnie mieszam. Doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto nie może być za sztywne, może sprawiać wrażenie zbyt rzadkiego - jednak na patelni się zetnie. 
Wykładam duże porcje ciasta na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem i przewracając kilkukrotnie, smażę ok. 10 minut - sprawdzam jeden placek, czy ziemniaki w środku są miękkie. Podaję jako dodatek do zupy, lub z maślanką.

                              

                              



5 komentarzy:

  1. Nie wymyśliłaś tylko wzięłaś pomysł od Weroniki Chilmon, bo na dała ostatnio na facebooka przepis na Kotlety a’la ruskie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weronikę znam i na pewno nie zrobiłabym Jej czegoś takiego :) Ba, nikomu bym tego nie zrobiła, żeby czyjś pomysł podawać jako swój. Poszukałam tych kotletów u Weroniki, rzeczywiście są (październik 2013), ale jeśli przeczytałabyś/przeczytałbyś oba przepisy to gołym okiem widać jak są różne. Weronika zrobiła je z gotowanych ziemniaków, ja z surowych. 99% moich przepisów powstaje w mojej głowie, co wcale nie oznacza że z ok. 38 mln. ludzi mieszkających w Polsce ktoś nie wymyśli dokładnie tego samego :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Fajny pomysł, zrobię w tym tygodniu:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger