Placki z ziemniaków i twarogu (ruskie placki)

Wszyscy znają ruskie pierogi, a zna ktoś ruskie placki ? 😄 Pewnie nie, i nie dziwi mnie to wcale, skoro je dziś wymyśliłam, zainspirowana znalezioną w lodówce resztką twarogu. I choć nazwa tych placków to żart, to jednak skojarzenie nasuwa się samo, bo zarówno skład, jak i smak przypomina farsz ruskich pierogów. Trzeba je jednak dłużej smażyć, niż klasyczne placki ziemniaczane. Smakują bardzo ciekawie, są miękkie i aksamitne w środku, a rumiane z zewnątrz. 




Składniki na 6-8 sztuk:
2 pełne łyżki twarogu (użyłam gładkiego twarogu z wiaderka: "Mój Ulubiony" z Wielunia)
1 jajko
4-5 ziemniaków
4 płaskie łyżki mąki pszennej
1 mała cebula
do smaku: sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia
Przygotowanie:
Twaróg przekładam do miski i dokładnie mieszam z jajkiem i mąką, wstępnie też doprawiam masę solą. Dodaję drobno posiekaną lub startą na tarce cebulę. Obrane ziemniaki ścieram na tarce z grubymi oczkami i dodaję do ciasta twarogowego, dokładnie mieszam. Doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto nie może być za sztywne, może sprawiać wrażenie zbyt rzadkiego - jednak na patelni się zetnie. 
Wykładam duże porcje ciasta na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem i przewracając kilkukrotnie, smażę ok. 10 minut - sprawdzam jeden placek, czy ziemniaki w środku są miękkie. Podaję jako dodatek do zupy, lub z maślanką.

                              

                              



5 komentarzy:

  1. Nie wymyśliłaś tylko wzięłaś pomysł od Weroniki Chilmon, bo na dała ostatnio na facebooka przepis na Kotlety a’la ruskie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weronikę znam i na pewno nie zrobiłabym Jej czegoś takiego :) Ba, nikomu bym tego nie zrobiła, żeby czyjś pomysł podawać jako swój. Poszukałam tych kotletów u Weroniki, rzeczywiście są (październik 2013), ale jeśli przeczytałabyś/przeczytałbyś oba przepisy to gołym okiem widać jak są różne. Weronika zrobiła je z gotowanych ziemniaków, ja z surowych. 99% moich przepisów powstaje w mojej głowie, co wcale nie oznacza że z ok. 38 mln. ludzi mieszkających w Polsce ktoś nie wymyśli dokładnie tego samego :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Fajny pomysł, zrobię w tym tygodniu:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger