Kurczak duszony z miodem

Pięknie pachnie, dobrze wygląda i pysznie smakuje - łatwy w przygotowaniu kurczak z patelni!



Składniki:
dowolne kawałki kurczaka - ok. 1 kg
2 cebule
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki oleju
1 łyżka curry
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
1 płaska łyżka musztardy stołowej
sól, pieprz do smaku
woda lub bulion do podlewania
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka lekko oprószam majerankiem i solą, po czym mocno obsmażam na rozgrzanym oleju. Zmniejszam ogień i dodaję na patelnię pokrojone drobno cebule, przykrywam patelnię i duszę do zeszklenia cebuli. W międzyczasie łączę w miseczce: curry, miód, słodką paprykę, musztardę i zioła prowansalskie, dolewam kilka łyżek wody. Powstałą pastą smaruję kawałki kurczaka, przykrywam patelnię i duszę 10 minut na małym ogniu. Następnie odwracam mięso na drugą stronę, dolewam odrobinę wody/buliony na patelnię i duszę kolejne 15 minut.  Doprawiam do smaku solą i pieprzem, jeśli mięso nie jest jeszcze miękkie duszę do miękkości.


                              

                              

                              


5 komentarzy:

  1. Świetny kurczak, nigdy jeszcze nie jadłam go z takiego przepisu, wydaję się być bardzo interesujące.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. W czwartek robilam pierwszy raz, jutro będzie powtórka😊 pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger