Kurczak duszony z miodem

Pięknie pachnie, dobrze wygląda i pysznie smakuje - łatwy w przygotowaniu kurczak z patelni!



Składniki:
dowolne kawałki kurczaka - ok. 1 kg
2 cebule
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki oleju
1 łyżka curry
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
1 płaska łyżka musztardy stołowej
sól, pieprz do smaku
woda lub bulion do podlewania
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka lekko oprószam majerankiem i solą, po czym mocno obsmażam na rozgrzanym oleju. Zmniejszam ogień i dodaję na patelnię pokrojone drobno cebule, przykrywam patelnię i duszę do zeszklenia cebuli. W międzyczasie łączę w miseczce: curry, miód, słodką paprykę, musztardę i zioła prowansalskie, dolewam kilka łyżek wody. Powstałą pastą smaruję kawałki kurczaka, przykrywam patelnię i duszę 10 minut na małym ogniu. Następnie odwracam mięso na drugą stronę, dolewam odrobinę wody/buliony na patelnię i duszę kolejne 15 minut.  Doprawiam do smaku solą i pieprzem, jeśli mięso nie jest jeszcze miękkie duszę do miękkości.


                              

                              

                              


6 komentarzy:

  1. Świetny kurczak, nigdy jeszcze nie jadłam go z takiego przepisu, wydaję się być bardzo interesujące.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. W czwartek robilam pierwszy raz, jutro będzie powtórka😊 pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobry kurczak -smakował całej rodzince.☺

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger