Brownie

Czekoladowe, bardzo intensywne w smaku - po prostu czekoladowy klasyk. Ciasto niezwykle łatwe i szybkie, do przygotowania (z pieczeniem), w ok. 40 minut. 


Składniki (forma 25 x 35 cm):
6 jajek średniej wielkości (temperatura pokojowa)
1 szklanka cukru pudru
szczypta soli
2 gorzkie czekolady (po 100 g.)
1,5 kostki masła (300 g.)
200 ml. słodkiej śmietanki (30 lub 36%, schłodzona)
200 g. mąki pszennej
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
świeże owoce do przybrania
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło i czekoladę rozpuszczam w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą (dno garnka nie może dotykać powierzchni wrzątku), po czym odstawiam do przestudzenia. Jajka ubijam mikserem ze szczyptą soli i cukrem tak długo, aż powstanie bardzo puszysta i jasna masa. Miksując nadal wlewam do niej przestudzoną czekoladę z masłem, a gdy się połączą, także śmietankę. Na końcu, na wolnych obrotach miksera, wsypuję mąkę i miksuję aż powstanie gładkie ciasto. Przelewam je do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom) na 25 -27 minut. Ostudzone ciasto oprószam cukrem pudrem i ozdabiam świeżymi owocami.

                             



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger