Warzywa duszone na patelni

Moja wiosenna improwizacja na temat leczo, czyli bogactwo duszonych warzyw. Oprócz papryki, cebuli i pomidorów na patelni wylądował bakłażan oraz kalafior. Jest pysznie!



Składniki:
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
2 pomidory
1 duża cebula
1 średni bakłażan
pół niewielkiego kalafiora
2,3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
świeża bazylia
sól ziołowa
pieprz
Przygotowanie:
Obraną cebulę siekam w piórka, bakłażana przekrajam wzdłuż na 4 części, po czym kroję  w plasterki. Wycinam gniazda nasienne z papryk; papryki kroję w paseczki. Kalafiora dzielę na różyczki. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucam cebulę i pod przykryciem smażę ja 3 minuty, do lekkiego zeszklenia. Zmniejszam ogień i dokładam bakłażana, całość lekko oprószam solą. Smażę kilka minut, mieszając (bakłażan wchłonie tłuszcz), dorzucam paprykę i różyczki kalafiora - duszę ok. 10 minut. Gdy kalafior zmięknie, dokładam pokrojone pomidory i posiekany czosnek. Jeszcze ok. 10 minut razem na patelni, na końcu dodaję posiekaną bazylię - po czym doprawiam wszystko do smaku solą ziołową i pieprzem. Podaję z ziemniakami lub pieczywem.



3 komentarze:

  1. Lubie takie warzywa. To jest samo zdrowie na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam właśnie tak przyrądzone warzywka, są mega apetyczne i jeszcze super zdrowe!

      Usuń
  2. Mniam , pychotka , takie pyszności mogę jeść codziennie 😋

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger