Waniliowe serniczki z truskawkami

Ten bardzo prosty do przygotowania deser może naprawdę zachwycić, bo sernikowe maleństwa, podane ze świeżymi truskawkami smakują po prostu wybornie. Polecam, gdy tylko będziecie mieli wolną chwilę.




Składniki na 15 sztuk:
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego (polecam Mój Ulubiony z Wielunia, w wiaderku)
3 duże jajka
130 g. cukru pudru
1 pełna łyżka cukru waniliowego
220 g. herbatników typu petitki (najchętniej używam Krakuski)
200 g. masła, rozpuszczonego
świeże truskawki
Przygotowanie:
Herbatniki mielę w malakserze na piasek, mieszam dokładnie z rozpuszczonym masłem. Na dno standardowej papierowej foremki do muffinek nakładam po łyżce herbatników z masłem, lekko ugniatam. Przygotowuję masę serową: wszystkie składniki miksuję do połączenia -  nie za długo, by nie napowietrzać masy (nie powinna zanadto wyrastać w piekarniku). Na herbatniki wykładam masę serową do poziomu foremki. Serniczki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. na 30 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu). Po upieczeniu wyjmuję, odkładam do przestudzenia, a potem na 2,3 godziny przekładam do lodówki. Truskawki rozgniatam widelcem i nakładam na schłodzone serniczki przed podaniem.



1 komentarz:

  1. Wow, ogólnie uwielbiam waniliowe serniczki, a ten przepis zawiera jeszcze truskaweczki, które akurat teraz są w sezonie. Pycha

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger