Szarlotka z połówkami jabłek

Piekłam to ciasto pewnie ze sto razy i nie było ani jednej sytuacji, żeby nie wyszło, czy nie smakowało! To pewniak, gwarantowany sukces. Jest łatwe, jest pyszne i kto nie próbował, a lubi ciasta z jabłkami, koniecznie powinien je upiec.




Składniki na blaszkę 26 x 35 cm:
480 g. mąki pszennej
85 g. cukru pudru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
200 g. zimnego masła
180 g. gęstej śmietany (używam 18%)
Dodatkowo
2 łyżki bułki tartej
8 równych, dość dużych jabłek
2 łyżki cukru trzcinowego (może być zwykły)
1 łyżka cynamonu
masło do posmarowania formy
2 łyżki gęstej śmietany (18%)
5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę, cukier puder i waniliowy, proszek do pieczenia oraz śmietanę przekładam do miski, dodaję drobno posiekane masło i zagniatam jednolite, elastyczne ciasto. Dzielę ciasto na dwie części (jedna odrobinę większa - pójdzie na górę). Mniejszą rozwałkowuję na wielkość dnia blachy, przekładam za pomocą wałka (blacha wcześniej natłuszczona masłem). Ciasto oprószam bułką tartą i układam na nim połówki obranych jabłek (wycinam gniazda nasienne). Jabłka oprószam cukrem i cynamonem, po czym przykrywam drugim rozwałkowanym plackiem (ten trzeba rozwałkować na większy, by pokrył jabłka). Jeśli zostaje trochę ciasta, formuję z niego wałeczki i wklejam je po bokach. Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na ok. 50 minut - powinno być ładnie zarumienione. Gorące ciasto smaruję śmietaną dokładnie wymieszaną z pudrem (najłatwiej to zrobić pędzelkiem) i wstawiam jeszcze na 5 minut, by lukier się ładnie podpiekł. Po całkowitym wystygnięciu kroję ciasto tak, by każda połówka jabłka stanowiła jeden kawałek. 


                             


                              

                              


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger