Sernik czekoladowy z wiśniami na herbatnikach

Moim zdaniem wspaniały sernik, wyraźnie czekoladowy, taki maziasty i aksamitny; prawdziwy, solidny deser. Aby był równy i wyjątkowo kremowy, piekłam go w kąpieli wodnej. Jest prosty w przygotowaniu, nie wymaga szykowania ciasta na spód bo zastąpiłam je herbatnikami. Serdecznie polecam!





Składniki na blaszkę 20 na 30 cm:
1 kg twarogu, trzykrotnie mielonego (mój sprawdzony to  Mój ulubiony z Wielunia, w wiaderku)
4 jajka
50 g. miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady do masy
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
herbatniki typu petitki
ok. 1 szklanka wiśni (rozmrożone lub z kompotu, oczywiście bez pestek)
Dodatkowo:
większa i głębsza blacha
wrzątek
masło do natłuszczenia blachy
1 tabliczka gorzkiej czekolady jako polewa
Przygotowanie:
1,5 tabliczki czekolady rozpuszczam w misce nad parą (miskę umieszczam na garnku z gotującą się wodą, dno nie może dotykać powierzchni wody). Miękkie masło ucieram mikserem z cukrem pudrem do powstania bardzo puszystej masy.Kolejno, miksując dalej, wbijam jajka, za każdym razem miksując do połączenia się z masą. Następnie po łyżce dodaję ser, potem mąkę ziemniaczaną, a na końcu przestudzoną czekoladę. Dodaję odsączone z płynu wiśnie oraz posiekaną czekoladę, mieszam łopatką do połączenia. Masę wykładam na wyłożoną herbatnikami blachę (wcześniej posmarowałam ją masłem), Blachę wstawiam do większej blachy i do tej większej ostrożnie wlewam wrzątek do połowy wysokości mniejszej blaszki. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. na ok. 90 minut (sernik na środku nie może być galaretkowaty, piekę do momentu aż taki nie będzie). Upieczony wyjmuję do ostudzenia i dopiero całkiem zimny polewam rozpuszczoną tabliczką gorzkiej czekolady.



4 komentarze:

  1. Wyglada super!!Bede robic

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekoladę uwielbiam i wiśnie też :-) Więc trzeba będzie przetestować :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger