Potrawka z kapustą, papryką i kurczakiem

Wariacja z młodą kapustą - pyszna, sycąca i bardzo aromatyczna potrawka z kurczakiem, cebulką, papryką i pomidorem. Idealna na letnie dni!



Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
pół małej główki młodej białej kapusty 
2 cebule
1 średni pomidor
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
1/3 szklanki bulionu lub wody
sól ziołowa
czarny pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroję na małe plastry, jak na zdjęciu, oprószam je solą ziołową i pieprzem. Podsmażam na oleju na złoto z obu stron, po czym dodaję do mięsa pokrojone w półplasterki cebule. Przykrywam patelnię i podsmażam razem 5 minut, do zeszklenia cebuli. Dodaję pokrojoną w paseczki paprykę, znowu pod pokrywką duszę 5 minut. Bardzo drobno szatkuję kapustę - dodaję na patelnię razem z bulionem. Tym razem (dalej pod przykryciem) duszę ok. 15 minut, aż kapusta będzie miękka, a większość płynu odparuje. Na końcu dodaję pokrojonego w kostkę pomidora i posiekany czosnek. Duszę jeszcze 10 minut. Doprawiam do smaku masłem, solą i pieprzem. Podaję jako samodzielne danie lub z ziemniakami z wody.


                          

                          

                          

                          

3 komentarze:

  1. podoba mi sie,właśnie robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no i jest juź na talerzu,polecam całym serduchem bo jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawa propozycja , z reszta jak wiekszosc na tym blogu. mysle ze, w sobote na obiadek bedzie okej, z mlodymi ziemniaczkami. dzieki i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger