Kotlety ziemniaczane z koperkiem w płatkach owsianych

Jeśli brakuje Wam pomysłu na dzisiejszy obiad, skorzystacie może z mojego 😃 Zrobiłam pyszne kotlety, od razu mówię że z młodych ziemniaków, bo innymi nie dysponuję - z dodatkiem świeżego koperku, panierowane w chrupiących płatkach owsianych - smakują świetnie z jogurtem, maślanką czy zsiadłym mlekiem. Tanio i pysznie!





Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków, ugotowanych i przepuszczonych przez praskę
2 łyżki posiekanego koperku
1 jajko
ok. 1 szklanki mąki pszennej
olej do smażenia
płatki owsiane do panierowania
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przeciśnięte przez praskę lub zmielone ugotowane ziemniaki przekładam do miski i dokładnie mieszam z koperkiem. Wyrównuję ziemniaki łyżką, by tworzyły równą powierzchnię. Nożem dzielę tę powierzchnię na 3 równe części, jak na zdjęciu, po czym jedną wyjmuję a w jej miejsce wsypuję tyle mąki, by wypełniła puste miejsce. Dodaję jajko, sól i pieprz do smaku, mieszam łyżką do połączenia się składników (nie za długo, bo masa się rozrzedzi). Z masy formuję kulki wielkości mandarynki i każdą otaczam dokładnie w płatkach owsianych. Rozgrzewam olej na patelni, układam spłaszczone kulki i na średnim ogniu smażę po ok. 5 minut z obu stron (ja dodatkowo podsmażyłam boki). Podaję z jogurtem naturalnym lub zsiadłym mlekiem.


                        

                        

                        


2 komentarze:

  1. Normalnie ala burgery wege! Muszę je zrobić. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger