Kotlety ziemniaczane z koperkiem w płatkach owsianych

Jeśli brakuje Wam pomysłu na dzisiejszy obiad, skorzystacie może z mojego 😃 Zrobiłam pyszne kotlety, od razu mówię że z młodych ziemniaków, bo innymi nie dysponuję - z dodatkiem świeżego koperku, panierowane w chrupiących płatkach owsianych - smakują świetnie z jogurtem, maślanką czy zsiadłym mlekiem. Tanio i pysznie!





Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków, ugotowanych i przepuszczonych przez praskę
2 łyżki posiekanego koperku
1 jajko
ok. 1 szklanki mąki pszennej
olej do smażenia
płatki owsiane do panierowania
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przeciśnięte przez praskę lub zmielone ugotowane ziemniaki przekładam do miski i dokładnie mieszam z koperkiem. Wyrównuję ziemniaki łyżką, by tworzyły równą powierzchnię. Nożem dzielę tę powierzchnię na 3 równe części, jak na zdjęciu, po czym jedną wyjmuję a w jej miejsce wsypuję tyle mąki, by wypełniła puste miejsce. Dodaję jajko, sól i pieprz do smaku, mieszam łyżką do połączenia się składników (nie za długo, bo masa się rozrzedzi). Z masy formuję kulki wielkości mandarynki i każdą otaczam dokładnie w płatkach owsianych. Rozgrzewam olej na patelni, układam spłaszczone kulki i na średnim ogniu smażę po ok. 5 minut z obu stron (ja dodatkowo podsmażyłam boki). Podaję z jogurtem naturalnym lub zsiadłym mlekiem.


                        

                        

                        


2 komentarze:

  1. Normalnie ala burgery wege! Muszę je zrobić. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger