Ciasto czekoladowe

Szukałam idealnego czekoladowego ciasta. Powiecie może, że to brownie, jednak mnie ono, o dziwo, średnio smakuje, niezbyt odpowiada mi jego zbita konsystencja (choć w pracy piekę je codziennie 😃) Sięgnęłam więc do prawdziwej kopalni złota, poszukałam sprawdzonego przepisu u Doroty z Moich Wypieków. Jest! Cudowne, wilgotne, puszyste i naprawdę idealne czekoladowe cudo. Jeśli jeszcze go nie piekliście, koniecznie spróbujcie!
Oryginalny przepis znajdziecie tu.




Składniki (blaszka 20 x 35 cm)
120 g. miękkiego masła
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
2 duże jaja (temperatura pokojowa)
1 łyżka cukru waniliowego
110 g. gorzkiej czekolady
35 g. kakao
260 mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
120 ml. śmietany kremówki
140 g. gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Ciasto: czekoladę (110 g) rozpuszczam w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą - dno miski nie może dotykać powierzchni wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Masło miksuję z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puch. Dodaję po kolei jajka, za każdym razem dokładnie miksując. Wlewam przestudzoną czekoladę (dalej miksuję), po czym wyłączam mikser. Na przemian, np. w 2 częściach, dodaję mleko i mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia - mieszam rózgą kuchenną, do połączenia się składników. Ciasto przelewam do blaszki wyłożonej papierem (dno), natłuszczonej masłem i oprószonej mąką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 165 stopni C. i piekę 45 minut, lub do suchego patyczka.
Polewa: czekoladę (140 g) rozpuszczam razem ze śmietanką - w misce na garnku z wodą. Polewam wystudzone ciasto, odstawiam do zastygnięcia. 




16 komentarzy:

  1. Wsaniałe, czekoladowe ciasta są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudnie wygląda.Chyba zrobię na niedzielę 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm pychota!:)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziekuje za super przepis na ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda chyba się skuszę tylko tego cukru pudru strasznie dużo.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje się właśnie piecze. W przepisie brakuje informacji kiedy dodać to kakao ale ja wymieszalam z mąka:) czekamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak właśnie należało zrobić :) Poprawiłam :) Daj znać czy Ci smakuje!

      Usuń
  7. Czy można dać mniej cukru pudru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że tak - proszę spróbować z 3/4 szklanki.

      Usuń
  8. Musze jutro upiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam :) Ciasto jest naprawdę pyszne.

      Usuń
  9. Też je piekłam, fakt to idealno ciasto na wygłodniałą czekolady rodzinę ;-) puszyste i wilgotne

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie wymiary blaszki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger