Warzywny bigos z kapusty pekińskiej

Co prawda dodałam do swojego "bigosu" odrobinę wędzonego boczku (trzeba go było zużyć), ale z powodzeniem można go pominąć i zapewniam, że smak potrawy pozostanie wyśmienity - bierze się z warzyw i ziół, lekko podsmażonych a potem razem duszonych. To szybkie i pyszne danie, bardzo wiosenne i świeże w smaku.




Składniki:
1 średniej wielkości kapusta pekińska
2-3 marchewki
1 cebula
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka masła
woda lub bulion do podlewania
można dodać: wędzony boczek lub wędliny
Przygotowanie:
Kroję w małe kawałki boczek i podsmażam go lekko na oleju, po czym dodaję pokrojone w drobne paseczki marchewki i cebulę (w kostkę). Smażę wszystko razem pod pokrywką do momentu, gdy cebula się zeszkli - wtedy dorzucam poszatkowaną kapustę pekińską. Smażę wszystko przez chwilę, podlewam lekko wodą lub bulionem, przykrywam i duszę kilka minut. Na koniec dodaję posiekane zioła i masło, doprawiam solą i pieprzem, jeszcze chwilę duszę razem. Podaję na gorąco.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger