Surówka z ogórkiem i brokułem

Lubię wykorzystywać warzywa na surowo, zwłaszcza te zielone; zwłaszcza w surówkach, które moim zdaniem są dopełnieniem pysznego obiadu. Dziś proponuję więc wspaniały dodatek w postaci surówki z zielonego ogórka, brokuła i jabłka, z sosem czosnkowym.

Surowy brokuł wykorzystałam również w tej pysznej surówce z marchewką.

Jeśli szukacie zdrowych, surówkowych inspiracji zapraszam TUTAJ po kilkadziesiąt pomysłów!





Składniki:
pół niewielkiego brokuła 
1 długi zielony ogórek (lub 3-4 gruntowe)
pół jabłka
posiekany koperek
1 duży ząbek czosnku
200 g. jogurtu naturalnego
do smaku: szczypta cukru, sól, pieprz
Przygotowanie:
Z różyczek brokuła ścinam ostrym nożem same wierzchołki, jak na zdjęciu (pozostałości mogą posłużyć jako baza zupy jarzynowej), ogórka obieram, dzielę wzdłuż na 4 części i z każdej wycinam nasiona, by surówka nie była zbyt mokra. Obrane jabłko ścieram na grubej tarce, i tak przygotowane składniki przekładam do miski. W oddzielnej miseczce mieszam jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz cukier, sól i pieprz do smaku - by utworzyły razem wyrazisty sos. Sos łączę ze składnikami w misce, dodaję posiekany koperek, dokładnie wszystko mieszam. Surówkę podaję od razu po przygotowaniu.


                           


1 komentarz:

  1. Cudowna surówka! Wszyscy się dziwią, jak ją serwuję, że brokuły można jeść na surowo, ale każdemu bardzo smakuje! i w dodatku tak się różni od tradycyjnych surówek, wreszcie coś innego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger