Karkówka w sosie z miodem i białym pieprzem

Pyszne, mięciutkie mięso w gęstym, słodko-pikantnym sosie z nutą miodu, goździków i białego pieprzu. 



Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
3 duże cebule
3 ząbki czosnku
3,4 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka mąki pszennej 
1 pełna łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki miodu lub więcej do smaku
0,5 szklanki bulionu lub ewentualnie wody 
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 pełna łyżka gęstej śmietany do zup i sosów
mielone goździki
biały mielony pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry i rozbijam tłuczkiem, po czym każdy plaster oprószam solą, pieprzem i lekko mąką. Smażę mięso z obu stron na złoto na oleju (w kilku partiach, smażąc po 1-2 plastry), po czym zmniejszam ogień, przekładam całe mięso na patelnię, oprószam szczyptą mielonych goździków, dodaję majeranek i pokrojoną w grube piórka cebulę i przykrywam patelnię. Duszę wszystko ok. 10 minut, po czym dodaję posiekany czosnek, miód i duszę razem do miękkości mięsa, dolewając po trosze bulion/wodę w międzyczasie (u mnie ok. 35 minut). Śmietanę mieszam w kubeczku z koncentratem pomidorowym, przekładam na patelnię, mieszam wszystko. Podgrzewam razem na małym ogniu, mieszając - podlewam ewentualnie jeszcze odrobinę bulionem/wodą. Sos doprawiam do smaku solą, białym pieprzem i ewentualnie jeszcze miodem i szczyptą goździków.





1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger