Filety z indyka w białym sosie

Spotkałam się z opinią, że mięso z indyka ma charakterystyczny smak i dlatego nie wszyscy je lubią. Mnie nic  w nim jednak nie przeszkadza, a nawet bardzo je lubię, zwłaszcza w postaci delikatnych sznycli. Dziś polecam pyszne indycze mięso w aksamitnym, śmietanowym sosie.



Składniki na 2 osoby:
400 g. filetów z piersi indyka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 pełna łyżka masła
3 pełne łyżki gęstej śmietany 18%
1/3 szklanki bulionu lub wody
1 łyżka maki pszennej
świeży koperek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filety pokrojone w plastry oprószam sola, pieprzem i mąką, po czym smażę na lekko złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju. Przekładam podsmażone mięso na jedną stronę patelni, a na drugą wrzucam pokrojoną w półplasterki cebulę, oraz dokładam masło. Przykrywam patelnię i smażę na niewielkim ogniu ok. 15 minut, w międzyczasie mieszając by cebula się nie przypaliła. Dodaję posiekany czosnek, śmietanę i bulion, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem, duszę pod pokrywką kolejnych kilka minut. Jeśli śmietana się lekko zwarzy, nie trzeba się tym przejmować.Dodaję posiekany koperek, mieszam. Wyjmuję na chwilę mięso a sos dokładnie blenduję, po czym z powrotem przekładam mięso. Podaję z ryżem lub z ziemniakami z wody.


                             

                             



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger