Żeberka z miodem i tymiankiem

Uwielbiam taki świąteczny spokój jak dziś, gdy już cała krzątanina za mną, i można napawać się błogim nicnierobieniem. Zwłaszcza że ostatnio tydzień był dla mnie maksymalnie ciężki, spałam ledwie po kilka godzin. Nawet nie przeszkadza mi, że co chwilę za oknem deszcz, bo choć mieliśmy w planach spacer po łące, równie mocno cieszy mnie czas w domu z mężem, z muzyką i zapachem z piekarnika. A pachnie z niego pięknie, bo oto szykują się wspaniałe żeberka marynowane w miodzie, sosie sojowym, balsamico i tymianku. Będzie pysznie, więc od razu opowiem Wam, jak je przygotowałam.




Składniki:
1 kg mięsnych żeberek wieprzowych (paski)
2 średnie cebule
1 pełna łyżeczka suszonego tymianku
1 pełna łyżeczka miodu
2 łyżki ciemnego octu balsamico
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 płaska łyżeczka soli
mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso dzielę na porcje. Cebule siekam bardzo drobno, łączę je z miodem, solą, pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem i balsamico. Powstałą pastą dokładnie nacieram żeberka i odstawiam je na godzinę do lodówki. Następnie przekładam je do worka do pieczenia, ściśle związuję, nakłuwam worek w kilku miejscach. Piekę przez godzinę w temperaturze 200 stopni C, po czym delikatnie nacinam worek u góry i piekę jeszcze 10-15 minut. Podaję z ugotowanymi ziemniakami i surówką.


                               

                               



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger