Zapiekanka z ziemniakami, szpinakiem i mozzarellą

 Obiad powstał praktycznie z niczego, a smakował, i to bardzo 💓 



Składniki na 2 - 3 porcje (u nas dwie foremki):
400 g. mrożonego szpinaku, rozdrobnionego
5-6 ziemniaków, obranych
1 łyżeczka masła
1 łyżka gęstej śmietany (użyłam 18%)
2 ząbki czosnku
2 garście tartej mozzarelli
1 mozzarella w kulce
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Ziemniaki kroję na ósemki i gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odcedzam. Szpinak (zamrożony) przekładam na patelnię i podgrzewam, aż będzie rozmrożony i do odparowania wody. Następnie dodaję łyżeczkę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę przez chwilę. Dodaję śmietanę, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Zdejmuję szpinak z ognia, dodaję tarty ser i ziemniaki, ponownie mieszam. Foremki smaruję masłem, oprószam bułką tartą i przekładam do nich masę ziemniaczano-szpinakową, wygładzam ją i na górze układam plastry mozzarelli. Foremki piekę przez ok. 25 minut w 180 stopniach C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Ser powinien się zarumienić. 

                               




2 komentarze:

  1. Proste a jakie musi być pyszne! zrobię na pewno :) Miłej niedzieli, Iza :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger