Szpinak duszony z czosnkiem, cebulką i śmietaną

Przygotowanie szpinaku jest łatwe i szybkie - dziś pokażę Wam sposób na szpinak mrożony. Jest bardzo smaczny, kremowy, z mocnym akcentem czosnku.




Składniki:
450 g. mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 pełna łyżeczka masła
1 łyżeczka gęstej śmietany 18%
szczypta soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Szpinak wyjmuję z opakowania i przekładam na suchą, głęboką patelnię. Przykrywam patelnię i podgrzewam, aż cały szpinak się rozmrozi; wtedy zdejmuję pokrywkę i na małym ogniu odparowuję wodę która zebrała się na patelni. Gdy masa szpinakowa jest już prawie sucha, zgarniam ją na jedną połowę patelni, a na drugiej rozpuszczam masło i wrzucam drobniutko pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszając smażę je przez kilka minut, do zeszklenia. Mieszam cebulę ze szpinakiem , dodaję też śmietanę. Doprawiam odrobiną soli i pieprzu. Podaję na gorąco.


                             



1 komentarz:

  1. Bardzo fajny pomysł, chociaż zawsze robię szpinak w wielu odsłonach to nie pomyślałam że można go podać w tak prosty sposób :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger