Pieczarki z patelni z papryką i czosnkiem

Bardzo lubię pieczarki, odkąd dawno dawno temu zajadałam się bułką z farszem pieczarkowym na dworcu w Bielsko-Białej. Podduszone na patelni są świetnym dodatkiem do obiadu. Bardzo smakują mi w dzisiejszej wersji - ze sporą ilością czosnku i słodką czerwoną papryką. 



Składniki:
0,5 kg pieczarek
2 duże cebule
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
1 pełna łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Umyte i osuszone pieczarki kroję na dość grube plasterki (lub inne kawałki, ważne żeby nie były zbyt małe). Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pieczarki, lekko je solę i smażę do momentu, aż odparują prawie całą wodę. Wtedy dodaję masło i dorzucam pokrojone  w kostkę cebule. Przykrywam patelnię i smażę razem aż cebula zmięknie i się zeszkli. Dodaję posiekany w płatki czosnek, krótko smażę (bez pokrywki), dodaję paprykę. Doprawiam solą i pieprzem, jeszcze chwilę smażę pod pokrywką. Podaję gorące, posypane natką pietruszki.


4 komentarze:

  1. Pyszne. Proste i zacne danie. Mało składników i moc pieczarkowego smaku. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2017 :) Dziś już niestety ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro robieee mniam mniam jako dodatek do udeczek

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja. Nigdy nie jadłam pieczarek przyprawianych papryką. Dziękuję za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bomba, pieczarki faktycznie można przyprawić czy się che. Kradnę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger