Zasmażane buraczki z kminkiem i cebulką

Lekko pikantna wersja zasmażanych buraczków - z kminkiem. Nielubiących kminku prosi się o pominięcie, też będą dobre (choć moim zdaniem to on w tym daniu w dużej mierze decyduje o smaku). U nas wersja dietetyczna, ale gdyby taka miała nie być, dodałabym jeszcze odrobinę masła 😃

Zapraszam też do przejrzenia sześciu innych propozycji na przygotowanie buraczków TUTAJ.



Składniki
2 spore buraki, wcześniej ugotowane
2 cebule
1-2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oleju
5 łyżek słodkiej śmietanki (lub zagęszczonego mleka do kawy)
1-2 łyżeczki kminku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zimne, obrane buraki ścieram na tarce z grubymi oczkami. Cebule kroję w piórka i wrzucam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, oprószam solą i pod przykryciem smażę do zeszklenia i lekkiego zarumienienia. Do podduszonej cebuli dodaję starte buraki i kminek (można go wcześniej trochę utrzeć w moździerzu), smażę na małym ogniu ok. 5 minut. Dolewam ocet balsamiczny, mieszam. Dolewam śmietankę, doprawiam solą i pieprzem. Podaję na gorąco.


                          



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger