Rogaliki drożdżowe z dżemem pomarańczowym

Puszyste, delikatne, nadziane wspaniałym dżemem pomarańczowym - rogaliki 
💕 czyli coś, co bez wątpienia poprawia humor i potrafi odmienić cały dzień 😄
Podpowiadam też, w jaki sposób zawinąć rogaliki, by nadzienie nie uciekało przy pieczeniu !



Składniki:
800 g. mąki pszennej T 550
45 g. świeżych drożdży
80 g. cukru
110 g. płynnego masła
4 jajka
1/4 l. letniego mleka
skórka otarta z 1 cytryny
0.5 łyżeczki soli
Nadzienie:
domowy dżem pomarańczowy
Lukier:
sok z połowy pomarańczy
cukier puder
Dodatkowo:
masło do posmarowania blachy
mleko do posmarowania rogalików przed pieczeniem
Przygotowanie:
Z pokruszonych drożdży, łyżki cukru, 2 łyżek mąki i kilku łyżek mleka robię zaczyn - mieszam do konsystencji gęstej śmietany, po czym odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut. Pozostałą mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, cukier, jajka, skórkę z cytryny, wyrośnięty zaczyn i mleko. Wyrabiam ciasto przez kilka minut, jeśli bardzo się klei podsypuję lekko mąką. Gdy zacznie odchodzić od dłoni, dolewam masło i ponownie wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące, gładkie i będzie odchodziło od brzegów miski. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 40-45 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte uderzam kilka razy dłonią, by je odgazować, po czym wykładam na stolnicę. Dzielę ciasto na równe porcje (u mnie po 80 g) i robię z niego kulki. Każdą kulkę rozwałkowuję  podłużnie, na koniec każdego kawałka ciasta układam po łyżeczce dżemu. Następnie zawijam brzegi wokół dżemu i sklejam jak na zdjęciu (jak pierożki). Potem zwijam cały kawałek w rulonik, i wyginam na kształt rogala. Przygotowane rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem i odstawiam do napuszenia na 15 minut (można je wstawić do lekko nagrzanego piekarnika). Przed pieczeniem smaruję mlekiem. Piekę w temperaturze 180 stopni C. przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu smaruję je lukrem zrobionym z soku i cukru pudru.


                            

                            

                            
                         
                            

                            

                            




7 komentarzy:

  1. uwielbiam rogaliki, a Twoje są po prostu cudne, porwałabym jednego do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wreszcie poznałam sposób zwijania rogalików i nadzienie zostanie tam gdzie jego miejsce.dziekuję!👏

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdyb jeszcze został jeden, to poproszę do popołudniowej kawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten przepis, zmierzę się z nim jutro. Mam wprawdzie tylko marmoladę wieloowocową z Biedronki, ale też mogą być dobre. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe rogaliki

    OdpowiedzUsuń
  6. A co z jajkami??? W opisie wykonania nie ma o nich slowa

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger