Pyzy ziemniaczane z warzywami

Kiedy się nie zrobiło zakupów, trzeba pokombinować co zrobić na obiad 😄 Pół biedy, jeśli w domu są warzywa. Ja je miałam i mogłam przygotować pyzy z gotowanych ziemniaków, z farszem warzywnym, podane z bułką tartą i masełkiem. I bardzo mi ten skromny obiad smakował !


                            

Składniki:
Ciasto:
1 kg ziemniaków
1 jajko
mąka pszenna - ok. 1 szklanki (z górką)
0,5 łyżeczki curry
sól, pieprz do smaku
Farsz:
1 duża marchew
1 por (jasna część)
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
2 łyżki oleju
odrobina wody do podduszenia warzyw
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
masło i tarta bułka
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane dokładnie duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę, odkładam do przestygnięcia.
Pora i cebulę kroję w drobną kostkę, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko solę i smażę do zeszklenia. Marchew ścieram na tarce z grubymi oczkami, dorzucam do podsmażonych warzyw. Chwilę smażę, po czym dolewam odrobinę wody i przykrywam patelnię  - na ok. 5 minut. W tym czasie marchewka powinna zmięknąć. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, i całość doprawiam do saku solą i pieprzem. Farsz również pozostawiam do przestygnięcia.
Ziemniaki przekładam do miski, wygładzam ich powierzchnię, po czym dzielę je na 3 części. Jedną wyjmuję i w wolne miejsce wsypuję tyle mąki, by je wypełniła. Dodaję z powrotem odłożone ziemniaki, wbijam jajko, dodaję curry oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam składniki łyżką - tylko do połączenia (za długie mieszanie spowoduje, że ciasto zrobi się luźne i będzie wymagało podsypywania mąką, a wtedy pyzy będą twarde). Z gotowego ciasta nabieram łyżką porcję, robię z niego kulkę którą następnie spłaszczam, i nakładam farsz. Sklejam ciasto ponownie w kulkę. Gotowe pyzy wrzucam do osolonej, gotującej się wody i gotuję 3-4 minuty od wypłynięcia. Podaję z bułką tartą podsmażoną na maśle.

                            

                            




                              

                              



5 komentarzy:

  1. Hej, jakiego oleju używasz? ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęściej do smażenia - słonecznikowego lub ryżowego.

      Usuń
  2. Robię podobne, ale z warzywami i mięsem z rosołu, jak mi zostanie!:) Moje dzieciaki uwielbiają! Kiedyś miałam też kawałek dyni, z którą kompletnie nie wiedziałam, co zrobić i też nafaszerowałam nią pyzy. Dzieciakom smakowało zarówno z tłuszczykiem, jak i na słodko:) Kwestia doprawienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani piękne zdjęcie zostało przywłaszczone i dodane do przerobionego przepisu. http://bezglutynka.blogspot.com/2017/04/bezglutenowe-pyzy-ziemniaczane-z.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger