Pyzy ziemniaczane z warzywami

Kiedy się nie zrobiło zakupów, trzeba pokombinować co zrobić na obiad 😄 Pół biedy, jeśli w domu są warzywa. Ja je miałam i mogłam przygotować pyzy z gotowanych ziemniaków, z farszem warzywnym, podane z bułką tartą i masełkiem. I bardzo mi ten skromny obiad smakował !


                            

Składniki:
Ciasto:
1 kg ziemniaków
1 jajko
mąka pszenna - ok. 1 szklanki (z górką)
0,5 łyżeczki curry
sól, pieprz do smaku
Farsz:
1 duża marchew
1 por (jasna część)
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
2 łyżki oleju
odrobina wody do podduszenia warzyw
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
masło i tarta bułka
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane dokładnie duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę, odkładam do przestygnięcia.
Pora i cebulę kroję w drobną kostkę, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko solę i smażę do zeszklenia. Marchew ścieram na tarce z grubymi oczkami, dorzucam do podsmażonych warzyw. Chwilę smażę, po czym dolewam odrobinę wody i przykrywam patelnię  - na ok. 5 minut. W tym czasie marchewka powinna zmięknąć. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, i całość doprawiam do saku solą i pieprzem. Farsz również pozostawiam do przestygnięcia.
Ziemniaki przekładam do miski, wygładzam ich powierzchnię, po czym dzielę je na 3 części. Jedną wyjmuję i w wolne miejsce wsypuję tyle mąki, by je wypełniła. Dodaję z powrotem odłożone ziemniaki, wbijam jajko, dodaję curry oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam składniki łyżką - tylko do połączenia (za długie mieszanie spowoduje, że ciasto zrobi się luźne i będzie wymagało podsypywania mąką, a wtedy pyzy będą twarde). Z gotowego ciasta nabieram łyżką porcję, robię z niego kulkę którą następnie spłaszczam, i nakładam farsz. Sklejam ciasto ponownie w kulkę. Gotowe pyzy wrzucam do osolonej, gotującej się wody i gotuję 3-4 minuty od wypłynięcia. Podaję z bułką tartą podsmażoną na maśle.

                            

                            




                              

                              



5 komentarzy:

  1. Hej, jakiego oleju używasz? ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęściej do smażenia - słonecznikowego lub ryżowego.

      Usuń
  2. Robię podobne, ale z warzywami i mięsem z rosołu, jak mi zostanie!:) Moje dzieciaki uwielbiają! Kiedyś miałam też kawałek dyni, z którą kompletnie nie wiedziałam, co zrobić i też nafaszerowałam nią pyzy. Dzieciakom smakowało zarówno z tłuszczykiem, jak i na słodko:) Kwestia doprawienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani piękne zdjęcie zostało przywłaszczone i dodane do przerobionego przepisu. http://bezglutynka.blogspot.com/2017/04/bezglutenowe-pyzy-ziemniaczane-z.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger