Pikantna zupa z pieczonych warzyw

Ostatnio stawiam na łatwe i szybkie zupy, oparte w całości lub prawie w całości na warzywach. Dzisiejsza lekka zupka powstała na bazie marchewki, cebuli, selera naciowego i pora - upiekłam je wcześniej, dzięki czemu miały wyjątkowo bogaty smak. Oddzielnie ugotowałam ziemniaki i z nimi podałam wcześniej zmiksowaną zupę - doprawioną dość pikantnie. Smakowało lekko i pysznie 😎



Składniki:
4-5 marchewek
1 por (biała część)
2 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
4-5 ząbków czosnku
3 łyżki oleju
ok. 1 - 1,2 l. wody
pieprz cayenne
szczypta tymianku
sól, czarny mielony pieprz
kilka ziemniaków
posiekany koperek
Przygotowanie:
Obieram marchewki i cebulę; łodygi selera obieram z nitek. Warzywa (marchew, cebulę, pora i selera naciowego) przekładam do blaszki z olejem, mieszam by się nim lekko pokryły. Wszystko oprószam solą i pieprzem. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni C i piekę aż marchew będzie prawie miękka. Do garnka wlewam wodę, dodaję upieczone warzywa z piekarnika i gotuję razem ok. 10 minut, a następnie dokładnie wszystko blenduję. Zupę doprawiam solą pieprzem czarnym, cayenne i tymiankiem, dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze chwilę wszystko podgrzewam. W czasie pieczenia się warzyw gotuję w osolonej wodzie obrane i pokrojone na małe kawałki ziemniaki. Zupę podaję z ziemniakami, posypaną koperkiem.


                           



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger