Pikantna zupa z pieczonych warzyw

Ostatnio stawiam na łatwe i szybkie zupy, oparte w całości lub prawie w całości na warzywach. Dzisiejsza lekka zupka powstała na bazie marchewki, cebuli, selera naciowego i pora - upiekłam je wcześniej, dzięki czemu miały wyjątkowo bogaty smak. Oddzielnie ugotowałam ziemniaki i z nimi podałam wcześniej zmiksowaną zupę - doprawioną dość pikantnie. Smakowało lekko i pysznie 😎



Składniki:
4-5 marchewek
1 por (biała część)
2 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
4-5 ząbków czosnku
3 łyżki oleju
ok. 1 - 1,2 l. wody
pieprz cayenne
szczypta tymianku
sól, czarny mielony pieprz
kilka ziemniaków
posiekany koperek
Przygotowanie:
Obieram marchewki i cebulę; łodygi selera obieram z nitek. Warzywa (marchew, cebulę, pora i selera naciowego) przekładam do blaszki z olejem, mieszam by się nim lekko pokryły. Wszystko oprószam solą i pieprzem. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni C i piekę aż marchew będzie prawie miękka. Do garnka wlewam wodę, dodaję upieczone warzywa z piekarnika i gotuję razem ok. 10 minut, a następnie dokładnie wszystko blenduję. Zupę doprawiam solą pieprzem czarnym, cayenne i tymiankiem, dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze chwilę wszystko podgrzewam. W czasie pieczenia się warzyw gotuję w osolonej wodzie obrane i pokrojone na małe kawałki ziemniaki. Zupę podaję z ziemniakami, posypaną koperkiem.


                           



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger