Krucha szarlotka z kruszonką

Kruche ciasto w połączeniu z soczystymi jabłkami i kruszonką zawsze smakuje wspaniale 💕 Mam dla Was przepis na łatwą szarlotkę - nie zawiedziecie się, smakuje naprawdę doskonale!




Składniki na dużą blachę:
600 g. mąki pszennej T 550
250 g. zimnego masła
160 g. cukru 
szczypta soli
2 łyżki domowego cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
150 g. gęstej śmietany (użyłam 18%)
Kruszonka:
200 g. masła
200 g. cukru trzcinowego
350 do 400 g. mąki pszennej
Dodatkowo:
ok. 1,5 kg jabłek
150 g. dowolnego dżemu, najlepiej lekko kwaśnego
masło do posmarowania formy
cynamon do oprószenia jabłek
cukier trzcinowy do posypania jabłek 
cukier puder
Przygotowanie:
Ciasto: zimne masło siekam na kawałki, dodaję do mąki - siekam ostrym nożem jak najdrobniej. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam jednolite ciasto. Odkładam je na 30 minut do lodówki. Blachę dokładnie smaruję masłem, po czym wyklejam rozwałkowanym ciastem. Gęsto nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 15 - 20 minut, by spód się podpiekł. W międzyczasie przygotowuję jabłka: obieram je, usuwam gniazda nasienne i kroję na plasterki. Podpieczony spód smaruję dżemem, następnie układam w rzędach jabłka. Oprószam je cukrem trzcinowym i cynamonem.
Kruszonka: posiekane drobno masło rozcieram dokładnie w palcach z cukrem, a gdy się połączą dodaję mąkę i wszystko rozcieram w dłoniach.
Kruszonką posypuję ciasto, wstawiam do piekarnika (dalej ta sama temperatura) i piekę jeszcze 25-30 minut. Zimne ciasto posypuję cukrem pudrem.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger