Kotleciki z indyka ze szpinakiem

Miałam dziś wielką ochotę na szpinak, pewnie z racji zieleniącego się świata 😄 Szpinak jest więc u nas jako dodatek do obiadu, ale również jako składnik głównego dania - pysznych kotlecików z indyka. Serdecznie polecam Wam moje wiosenne danie!



Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa z indyka
opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
kilka łyżek mleka
1 łyżka gęstej śmietany (18%)
sól, pieprz do smaku 
olej do smażenia
Przygotowanie:
Rozmrażam i odsączam szpinak na sicie. Na niewielkiej ilości oleju podsmażam do zeszklenia drobno pokrojoną cebulę; połowę podsmażonej odkładam a do tej pozostałej na patelni dodaję szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Lekko wszystko solę i smażę 3-4 minuty, mieszając. Odkładam dwie łyżki masy (będzie do kotletów), a do reszty na patelni dodaję śmietanę, mieszam, doprawiam do smaku i zdejmuję z patelni.
Mielone mięso przekładam do miski, dodaję jajko, odłożoną (podsmażoną) cebulę, oraz sól i pieprz do smaku. Bułkę tartą zalewam kilkoma łyżkami mleka i mieszam (ma powstać b. gęsta papka), a potem dodaję do mięsa i dokładnie wyrabiam masę dłonią. Na koniec dodaję odłożoną masę szpinakową. Jeszcze raz (krótko) wszystko mieszam, do połączenia się składników. Masa będzie dość luźna. Nabieram łyżką porcje i panierując je w mące formuję niewielkie, okrągłe kotleciki. Tak przygotowane kotlety smażę najpierw z obu stron na lekki rumiany kolor po ok. 2 minuty, a potem przykrywam patelnię i smażę jeszcze łącznie 5-6 minut. Kotlety podaję z ziemniakami z wody i odłożonym duszonym szpinakiem.


                             





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger