Gulasz z karkówki o smaku kebab - gyros :)

Dużą przyjemność sprawia mi doprawianie potraw, i nie mam z tym żadnego problemu, jednak wiem że niektórzy czasami zastanawiają się, jakie przyprawy połączyć, by ostateczny efekt na talerzu był pyszny. Mogę na taką okoliczność polecić Wam gotową przyprawę, którą dostałam do testowania - firma Knorr przysłała mi kilka torebeczek swoich nowości. Jedną z nich jest przyprawa do gyrosa i kebaba - i choć tak się nazywa, to wcale nie trzeba jej używać tylko i wyłącznie do tych potraw. U nas dziś na obiad był rodzaj gulaszu przygotowanego z karkówki, z cebulką i marchewką, i właśnie z tą przyprawą. Podałam go z kaszą i surówką, i smakował naprawdę świetnie. Sami zobaczcie, jak apetycznie wyglądał 😄
Warto zaznaczyć, że przyprawa o której mowa składa się z naturalnych składników!






Składniki:
0,5 kg karkówki wieprzowej
2-3 cebule
1-2 marchewki
2-3 łyżki oleju
ok. 1 łyżki mąki pszennej
przyprawa do kebaba i gyrosu firmy Knorr
sól, pieprz do smaku
woda do podlewania
Przygotowanie:
Mięso kroję na niewielkie kawałki, oprószam solą, pieprzem i mąką. Cebule kroję w kostkę, a marchewki w cienkie plasterki. Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam mięso na rumiano, po czym zdejmuję je na chwilkę z patelni - wrzucam na nią cebulę z marchewką. Smażę, mieszając, aż cebula się zeszkli, a całość lekko zarumieni. Z powrotem wkładam na patelnię mięso, całość oprószam przyprawą do kebaba i gyrosu, mieszam i chwilę smażę razem. Następnie podlewam niewielką ilością wody, przykrywam i duszę do miękkości mięsa (uzupełniam w międzyczasie wodę - jednak ma jej być niewiele, tyle by powstała niewielka ilość sosu i by mięso mogło się udusić). Na koniec doprawiam jeszcze raz do smaku solą i pieprzem. 


                             

                             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger