Deser z kaszy manny pachnący pomarańczami i migdałami

Ten wspaniały deser robi się w kilka minut, a efekt jest taki, że wszyscy będą zachwyceni. Tak naprawdę zrobiłam go dlatego, że umówiłam się z kilkoma koleżankami; gdybym się nie umówiła to by go nie było 😊No i całe szczęście że jest taki ekspresowy, bo tak naprawdę to jedyne na co dziś miałam ochotę to odpoczynek.  Ale na tych kilka minut zdołałam wykrzesać z siebie trochę energii 😄
Deser miał być troszkę inny - robiłyśmy i jadłyśmy go na warsztatach z Sokołowem, wg pomysłu szefa kuchni Sokołowa, Dominika Moskalenki. Wybaczcie Dziewczyny, i Ty, Dominiku, ale z braku składników u mnie uległ modyfikacji. W oryginalnym przepisie kasza jest podana z wiśniami z syropu - tych właśnie nie miałam, więc sięgnęłam po inne owoce. Zrobiłam mus z kiwi, i wzbogaciłam również smak masy z kaszy. Kochani, ten deser jest re-we-la-cyj-ny 😘😘 Improwizacja w kuchni popłaca!

Deser robiły ze mną Kasia z bloga Z Kuchni Do Kuchni, Marzena z bloga Kulinarna Maniusia i Gosia z Daylicooking.







Składniki na 2 porcje:
Masa z kaszy manny:
1 szklanka mleka
3-4 krople esencji migdałowej
5 pełnych łyżek kaszy manny
skórka otarta z 1 pomarańczy
ok. 1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
kilka łyżek naturalnego soku jabłkowego
Mus kiwi:
6 owoców kiwi
Paseczki z pomarańczy:
kilka cieniutkich paseczków skórki ściętych z pomarańczy (bez białego miąższu)
2 łyżki wody
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
listki świeżej mięty do przybrania
Przygotowanie:
Pomarańczę sparzam przez kilka sekund we wrzątku. Odcinam kawałek skórki i tnę go na bardzo cienkie paseczki, a resztę ścieram na tarce z drobnymi oczkami. W małym naczyniu podgrzewam wodę z cukrem, dodaję paseczki skórki i gotuję je kilka minut - woda odparuje a skórka zmięknie i będzie słodka.
W rondelku zagotowuję mleko z cukrem, esencją migdałową i skórką z pomarańczy(zanim wleję mleko, na dno naczynia wlewam  wody; mleko wlewam gdy ta zacznie wrzeć - zapobiega to przypalaniu się mleka). Gdy zaczyna się gotować, wsypuję stopniowo kaszę - nie przerywając mieszania. Podgrzewam wszystko na małym ogniu, nieustannie mieszając, aż kasza zrobi się zupełnie gęsta. Wtedy zestawiam rondelek z ognia, dodaję masło i mieszam aż się połączy z kaszą. Na koniec dolewam kilka łyżek soku jabłkowego - ma powstać gęsta masa.
Obrane kiwi blenduję na mus (jedno pozostawiam do przybrania, pokrojone w cienkie plasterki). Mus wykładam na dno talerza, na nim układam 3 porcje kaszy uformowane za pomocą dwóch łyżek. Całość przybieram paseczkami skórki, plasterkami kiwi i listkami świeżej mięty.




3 komentarze:

  1. Moniś cudowny deser :-) fajny pomysł z tym kiwi, dziękuje za wspólny czas w kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy deser, uwielbiam kiwi i migdały więc na pewno kiedyś spróbuję. Jednak nie przepadam za kaszą manną. Mogę ją zastąpić na przykład ryżem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Delikatny ryż ugotowany na mleku z całą pewnością będzie smakował w tym deserze wspaniale ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger