Blok czekoladowy z żurawiną

Blok czekoladowy to smak z dziecięcych lat, więc wracam do niego z sentymentem 💕



Składniki:
300 g. masła
250 g. cukru (1 szklanka)
50 g. śmietanki 30% (ok. 1/3 szklanki)
200 g. gładkiego mleka w proszku
130 g. suszonej żurawiny
30 g. kakao (2 pełne łyżki)
250 g. herbatników typu petitki
ziarenka z 1 laski wanilii
odrobina wody
Przygotowanie:
Do garnka z grubym dnem wlewam odrobinę wody, wkładam posiekane masło, dodaję cukier i ziarenka wanilii. Podgrzewam aż masło się rozpuści, dodaję kakao i śmietankę. Podgrzewam masę jeszcze kilka minut - powinna być gładka i jednolita (jeśli się rozwarstwia, i oddziela się tłuszcz, dolewam jeszcze odrobinkę wody). Zdejmuję garnek z ognia i do gorącej masy dodaję mleko w proszku, energicznie mieszając by pozbyć się grudek. Jeśli po dodaniu mleka zauważycie, że tłuszcz się lekko oddziela od masy, nie martwicie się, i na to jest łatwy sposób: postawcie garnek z powrotem na ogniu, dolejcie troszkę mleka i energicznie mieszajcie. Masa zrobi się gładka i jednolita. 
Potem dodaję pokruszone herbatniki i żurawinę i jeszcze raz mieszam. Ciepłą masę przekładam do keksówki wyłożonej folią spożywczą, wygładzam powierzchnię. Pozostawiam do przestudzenia, a potem wstawiam do lodówki, by blok stwardniał.





3 komentarze:

  1. Smak dzieciństwa :) z tym, że tu na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ja dawno robiłam taki blok, dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie siedzi w lodówce. Już nie mogę się doczekać 😊

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger