Skrzydełka w marynacie miodowej z czosnkiem (pieczone)

Polecam tę bardzo smaczną wersję skrzydełek, w marynacie miodowo-musztardowej, z czosnkiem; pieczonych na cebuli. Mięso jest wyjątkowo delikatne i soczyste. 


Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
marynata:
1 pełna łyżka płynnego miodu
1 łyżka musztardy sarepskiej
4,5 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Dodatkowo:
3,4 cebule
kilka łyżek oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Każde skrzydełko dzielę ostrym nożem na dwie części, odrzucając końcówki. Tak przygotowane mięso przekładam do miski. Przygotowuję marynatę: dokładnie mieszam miód z musztardą, solą i pieprzem; dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałą emulsję przelewam do skrzydełek i dokładnie wszystko mieszam; odstawiam mięso z marynatą na pół godziny do lodówki. Na dno naczynia do pieczenia wlewam kilka łyżek oleju i wykładam cebule pokrojone w grube piórka. Cebulę oprószam solą i pieprzem, po czym układam na niej kawałki skrzydełek. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni C (środkowy poziom piekarnika, góra-dół, bez termoobiegu) na godzinę. W międzyczasie 2-3 razy można przemieszać mięso z cebulą.  


                          

                          



2 komentarze:

  1. Kilka dni temu zrobiłam rodzinie skrzydełka według Twojego przepisu i wyszły super :) Mąż zaproponował żebym zrobiła udka zamiast skrzydełek, bo akurat były je w domu - wyszły równie pysznie. Z całą pewnością będę częściej wykorzystywała ten przepis. Trafiłam na Twojego bloga z facebooka, ponieważ koleżanka go udostępniła, również to zrobiłam :) Pozdrawiam Moniko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne przepisy Moniko. Gratuluje i serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger