Placek drożdżowy z serem i skórką pomarańczową

Nie ma to jak świeżutkie, pachnące ciasto drożdżowe. Dziś w wersji wzbogaconej - ze skórką ze świeżej pomarańczy - pachnie niczym cały pomarańczowy gaj :)



Składniki:
Ciasto drożdżowe:
0,5 kg  mąki pszennej T 500 lub 550 plus trochę do podsypania
50 g. drobnego cukru do wypieków
2 jajka w temperaturze pokojowej
1 żółtko w temperaturze pokojowej
60 g. masła w temperaturze pokojowej 
10 g. soli
15 g. świeżych drożdży
25 g. mleka w proszku 
ok. 0,2 l. wody
Masa serowa:
3/4 kg sera twarogowego półtłustego, trzykrotnie zmielonego
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 pomarańczy (wcześniej trzeba ją sparzyć we wrzątku)
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe: drożdże wkruszam do wody i mieszam, żeby się dokładnie rozpuściły. Mąkę przesiewam do miski, dodaję pozostałe składniki (masło posiekane), dolewam wodę z drożdżami i dokładnie mieszam dłonią, by wszystko się połączyło. Jeśli ciasto bardzo klei się do rąk, dosypuję trochę mąki. Wyrabiam ciasto przez ok. 5 minut (ma odstawać od dłoni i ścianek miski), po czym podsypuję miskę mąką, układam wyrobione ciasto i przykrywam ściereczką. Odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Następnie lekko uderzam dłonią by je odgazować. Przekładam ciasto do posmarowanej masłem blachy i odstawiam w ciepłe miejsce na 20-30 minut, by podrosło.
Masa serowa: żółtka dokładnie miksuję z cukrem pudrem, dodając po trosze ser. Dodaję skórkę pomarańczową i mąkę ziemniaczaną, miksuję jeszcze przez chwilę by wszystko się połączyło. Masę wykładam na podrośnięte ciasto, wyrównuję powierzchnię. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) i piekę przez 30 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 165-170 stopni, piekę jeszcze 15-20 minut. Sprawdzam palcem na środku ciasta, czy ser jest sprężysty - jeśli tak, wyjmuję ciasto z piekarnika. Jeszcze ciepłe oprószam cukrem pudrem.



1 komentarz:

  1. takie świeżutkie pachnące drożdżowe to ja po prostu uwielbiam   , a jeszcze ten aromat pomarańczy to w ogóle bajka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger