Placek drożdżowy z serem i skórką pomarańczową

Nie ma to jak świeżutkie, pachnące ciasto drożdżowe. Dziś w wersji wzbogaconej - ze skórką ze świeżej pomarańczy - pachnie niczym cały pomarańczowy gaj :)



Składniki:
Ciasto drożdżowe:
0,5 kg  mąki pszennej T 500 lub 550 plus trochę do podsypania
50 g. drobnego cukru do wypieków
2 jajka w temperaturze pokojowej
1 żółtko w temperaturze pokojowej
60 g. masła w temperaturze pokojowej 
10 g. soli
15 g. świeżych drożdży
25 g. mleka w proszku 
ok. 0,2 l. wody
Masa serowa:
3/4 kg sera twarogowego półtłustego, trzykrotnie zmielonego
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 pomarańczy (wcześniej trzeba ją sparzyć we wrzątku)
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe: drożdże wkruszam do wody i mieszam, żeby się dokładnie rozpuściły. Mąkę przesiewam do miski, dodaję pozostałe składniki (masło posiekane), dolewam wodę z drożdżami i dokładnie mieszam dłonią, by wszystko się połączyło. Jeśli ciasto bardzo klei się do rąk, dosypuję trochę mąki. Wyrabiam ciasto przez ok. 5 minut (ma odstawać od dłoni i ścianek miski), po czym podsypuję miskę mąką, układam wyrobione ciasto i przykrywam ściereczką. Odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Następnie lekko uderzam dłonią by je odgazować. Przekładam ciasto do posmarowanej masłem blachy i odstawiam w ciepłe miejsce na 20-30 minut, by podrosło.
Masa serowa: żółtka dokładnie miksuję z cukrem pudrem, dodając po trosze ser. Dodaję skórkę pomarańczową i mąkę ziemniaczaną, miksuję jeszcze przez chwilę by wszystko się połączyło. Masę wykładam na podrośnięte ciasto, wyrównuję powierzchnię. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) i piekę przez 30 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 165-170 stopni, piekę jeszcze 15-20 minut. Sprawdzam palcem na środku ciasta, czy ser jest sprężysty - jeśli tak, wyjmuję ciasto z piekarnika. Jeszcze ciepłe oprószam cukrem pudrem.



1 komentarz:

  1. takie świeżutkie pachnące drożdżowe to ja po prostu uwielbiam   , a jeszcze ten aromat pomarańczy to w ogóle bajka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger