Pieczone placki z gotowanych ziemniaków (w 3 wersjach)

Bardzo lubię proste posiłki przygotowane ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Dziś mam dla Was pomysł na bardzo smaczny obiad - z gotowanych ziemniaków upiekłam placuszki z trzema rodzajami dodatków. Obiad był pyszny i jestem pewna, że wszystkim posmakuje. 




                              

Składniki na 6 sztuk:
600 g. ziemniaków
1 jajko
ok. 3 pełnych łyżek mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Do obłożenia:
wędzony łosoś
świeży koperek
cukinia
kiełbasa
cebula
suszone pomidory świeża lub suszona bazylia
Dodatkowo:
olej do smażenia cebuli i do posmarowania papieru
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie, po czym dokładnie duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę. Pozwalam im ostygnąć, przekładam do miski, wyrównuję powierzchnię. Wyjmuję 1/3 część ziemniaków, w to miejsce wsypuję mąkę (ma wypełnić miejsce po ziemniakach). Z powrotem dokładam odłożone ziemniaki, wbijam jajko, doprawiam solą i pieprzem i krótko mieszam - do połączenia składników. Płaską blachę wykładam papierem do pieczenia, smaruję ją olejem. Łyżką wykładam 6 porcji masy ziemniaczanej (spłaszczone kule). 
Cebule smażę do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, lekko ją solę. Układam na 2 przygotowanych porcjach masy ziemniaczanej, a na cebuli układam plastry kiełbasy. Kolejne 2 porcje obkładam łososiem i posypuję koperkiem (dodatkowo potem świeżym ozdabiam po upieczeniu), łososia przykrywam plasterkami cukinii; ostatnie 2 porcje masy przykrywam posiekanymi suszonym pomidorami i oprószam bazylią. Blachę wstawiam na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Gotowe placuszki powinny być zarumienione i podpieczone od spodu (czas może zależeć od piekarnika).




                              

                              

                              

5 komentarzy:

  1. Super przepis. Napewno wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny przepis! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha ha zrobiłam z mięsem, sosem, pieczarkami i cebulką. Mniam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger