Pieczone placki z gotowanych ziemniaków (w 3 wersjach)

Bardzo lubię proste posiłki przygotowane ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Dziś mam dla Was pomysł na bardzo smaczny obiad - z gotowanych ziemniaków upiekłam placuszki z trzema rodzajami dodatków. Obiad był pyszny i jestem pewna, że wszystkim posmakuje. 




                              

Składniki na 6 sztuk:
600 g. ziemniaków
1 jajko
ok. 3 pełnych łyżek mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Do obłożenia:
wędzony łosoś
świeży koperek
cukinia
kiełbasa
cebula
suszone pomidory świeża lub suszona bazylia
Dodatkowo:
olej do smażenia cebuli i do posmarowania papieru
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie, po czym dokładnie duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę. Pozwalam im ostygnąć, przekładam do miski, wyrównuję powierzchnię. Wyjmuję 1/3 część ziemniaków, w to miejsce wsypuję mąkę (ma wypełnić miejsce po ziemniakach). Z powrotem dokładam odłożone ziemniaki, wbijam jajko, doprawiam solą i pieprzem i krótko mieszam - do połączenia składników. Płaską blachę wykładam papierem do pieczenia, smaruję ją olejem. Łyżką wykładam 6 porcji masy ziemniaczanej (spłaszczone kule). 
Cebule smażę do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, lekko ją solę. Układam na 2 przygotowanych porcjach masy ziemniaczanej, a na cebuli układam plastry kiełbasy. Kolejne 2 porcje obkładam łososiem i posypuję koperkiem (dodatkowo potem świeżym ozdabiam po upieczeniu), łososia przykrywam plasterkami cukinii; ostatnie 2 porcje masy przykrywam posiekanymi suszonym pomidorami i oprószam bazylią. Blachę wstawiam na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Gotowe placuszki powinny być zarumienione i podpieczone od spodu (czas może zależeć od piekarnika).




                              

                              

                              

5 komentarzy:

  1. Super przepis. Napewno wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny przepis! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha ha zrobiłam z mięsem, sosem, pieczarkami i cebulką. Mniam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger