Pasztet ziemniaczany z selerem i soczewicą

Lubię pasztety z warzyw, bo smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno. Są bardzo zdrowe, można podawać je na kanapkach albo na obiad, bo świetnie smakują z różnymi sosami. A Wy? Lubicie? Pieczecie?




Składniki (u mnie foremka 8 x 18 cm):
1 spory batat
1 duży ziemniak
1 mały seler
1 duża cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 szklanka otrąb owsianych
2 jajka
sól, pieprz
szczypta pieprzu cayenne
0,5 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki majeranku
0,5 łyżeczki tymianku
Dodatkowo:
masło klarowane do posmarowania foremki
otręby owsiane do posypania foremki
Przygotowanie:

Batata, ziemniaka i selera gotuję do miękkości, po czym lekko studzę, obieram i blenduję. Gotuję również do miękkości soczewicę i dokładnie odcedzam ją na sicie. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam do lekkiego zarumienienia na oleju. Łączę cebulę z jeszcze ciepłą masą warzywną, dodaję soczewicę, otręby owsiane i dokładnie mieszam. Dodaję jajka, doprawiam masę curry, gałką muszkatołową oraz ziołami. Masa powinna być dość pikantna. Wykładam ją do dokładnie posmarowanej masłem i posypanej otrębami foremki, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu). Pasztet piekę 45-50 minut. Kroję po wystygnięciu.




3 komentarze:

  1. Wygląda cudownie!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Z ziemniakami nie piekłam, ale następnym razem dodam...

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam kiedy w przepisach jest podane wszystko co do jotki tj. pól łyżeczki tego czy tamtego i jeszcze wymiary foremk! bosko. dla mnie obowiązkowe dla innych nie, ale jak przewidzieć smak "na oko", nie po to ktoś opracował przepis by każdy sobie sam dopracował proporcje i domyślał się czy to o taki smak chodziło ;) jak mi nie posmakuje to następnym razem dodam czegoś więcej lub mniej. i już. albo czy foremka będzie za duża i wyjdzie placek cienki albo za mała, a pasztet napuszy się w pieczeniu i przeleje przez brzegi formy.
    pozdrawiam
    ine_s

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger