Pasztet ziemniaczany z selerem i soczewicą

Lubię pasztety z warzyw, bo smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno. Są bardzo zdrowe, można podawać je na kanapkach albo na obiad, bo świetnie smakują z różnymi sosami. A Wy? Lubicie? Pieczecie?




Składniki (u mnie foremka 8 x 18 cm):
1 spory batat
1 duży ziemniak
1 mały seler
1 duża cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 szklanka otrąb owsianych
2 jajka
sól, pieprz
szczypta pieprzu cayenne
0,5 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki majeranku
0,5 łyżeczki tymianku
Dodatkowo:
masło klarowane do posmarowania foremki
otręby owsiane do posypania foremki
Przygotowanie:

Batata, ziemniaka i selera gotuję do miękkości, po czym lekko studzę, obieram i blenduję. Gotuję również do miękkości soczewicę i dokładnie odcedzam ją na sicie. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam do lekkiego zarumienienia na oleju. Łączę cebulę z jeszcze ciepłą masą warzywną, dodaję soczewicę, otręby owsiane i dokładnie mieszam. Dodaję jajka, doprawiam masę curry, gałką muszkatołową oraz ziołami. Masa powinna być dość pikantna. Wykładam ją do dokładnie posmarowanej masłem i posypanej otrębami foremki, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu). Pasztet piekę 45-50 minut. Kroję po wystygnięciu.




3 komentarze:

  1. Wygląda cudownie!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Z ziemniakami nie piekłam, ale następnym razem dodam...

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam kiedy w przepisach jest podane wszystko co do jotki tj. pól łyżeczki tego czy tamtego i jeszcze wymiary foremk! bosko. dla mnie obowiązkowe dla innych nie, ale jak przewidzieć smak "na oko", nie po to ktoś opracował przepis by każdy sobie sam dopracował proporcje i domyślał się czy to o taki smak chodziło ;) jak mi nie posmakuje to następnym razem dodam czegoś więcej lub mniej. i już. albo czy foremka będzie za duża i wyjdzie placek cienki albo za mała, a pasztet napuszy się w pieczeniu i przeleje przez brzegi formy.
    pozdrawiam
    ine_s

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger