Klopsiki z kaparami w zalewie octowej

Z mięsa połączonego z pikantnymi filecikami anchois i kaparami usmażyłam niewielkie klopsiki, i zalałam je octową marynatą. Po 1-2 dniach są idealne do jedzenia, i naprawdę pyszne. 

Polecam też: marynowane klopsiki z szynki.



Składniki:
Klopsiki:
0,5 kg podgardla wieprzowego
0,5 kg karkówki wieprzowej
40 g. kaparów
mały słoiczek filetów anchois
3 jajka
ok. 3/4 szklanki wody 
mąka do oprószenia
sól, pieprz
olej do smażenia
Zalewa proporcje
1 litr wody
0,5 szklanki octu 10%
2 łyżki cukru (użyłam ciemnego)
1,5 łyżki soli
15 ziaren ziela angielskiego

3-4 liście laurowe
Przygotowanie:
Mięso mielę w maszynce o cienkich oczkach. Przekładam masę do dużego naczynia, dodaję kapary, posiekane anchois, jaja oraz wodę i wyrabiam co najmniej 10 minut, po czym formuję małej wielkości pulpety (mniej więcej jak orzech włoski). Oprószam je mąką, po czym smażę je z każdej strony na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Zimne klopsiki układam w słoikach.
Zalewa: zagotowuję wodę z solą, cukrem i przyprawami, zmniejszam ogień i gotuję 5 minut pod przykryciem. Wyłączam ogień, wlewam ocet. Gorącą zalewą wypełniam słoiki z klopsikami. Mocno zakręcam i odstawiam do przestudzenia. Przechowuję w lodówce.




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger