Kasza jaglana z warzywami

Wiecie, że jestem za tym, żeby nie marnować jedzenia. Nie będę tu znowu wytaczać grubej artylerii i mówić o głodzie na świecie, czy zwykłym marnotrawstwie, po prostu moim zdaniem wszystko lub prawie wszystko da się w smaczny sposób wykorzystać. Nie idźcie na łatwiznę 😀 Ja nie chodzę i możecie mi wierzyć albo nie, ale staram się jak umiem, żeby jedzenia nie wyrzucać. Przecież domowe jedzenie to często gotowanie z tego, co akurat mamy, i tak jest chyba najpyszniej!
Podniosłam sobie ostatnio trochę poprzeczkę, bo od jakiegoś czasu mam w domu wyciskarkę wolnoobrotową Muke do warzyw i owoców. Cudowne urządzenie, które napełnia nasze kubeczki i szklanki wspaniałymi sokami, jakie sobie tylko wymarzę. Mogę wycisnąć sok ze wszystkich warzyw i owoców, jakie mi przyjdą do głowy, niezależnie od tego, czy są twarde czy miękkie, albo może czy przyszło mi do głowy do soku dodać trochę sałaty czy jarmużu? Wyciskarka radzi sobie idealnie z każdym składnikiem. W zależności od preferencji i zastosowanego sita mogę uzyskać klarowne soki, soki z miąższem, lub musy z których z kolei można zrobić  desery lub sorbety. Mogę sobie sama zrobić mleko migdałowe, albo masło orzechowe. Mówiłam - cudo! Kocham to urządzenie.
Po wyciskaniu soku zostaje pulpa - sucha, praktycznie bez wilgoci. No i po prostu - nie wiem jak to jest u innych, ale w mojej głowie od razu pojawiło się pytanie, czy da się ją wykorzystać? Soku w tych wiórkach już nie ma, ale z całą pewnością w dalszym ciągu jest masa witamin i składników odżywczych. 
Mam dużo pomysłów, i będę się z Wami nimi dzielić.
Dziś wykorzystałam pulpę z marchewki i selera przygotowując ją z kaszą jaglaną, z dodatkiem batata, czosnku, cebulki i curry, z odrobiną masła. Taka kasza idealnie smakuje z sadzonym jajkiem!
Oczywiście jeśli nie macie wyciskarki, to tę kaszę również zrobicie! 😄




Składniki na 2-3 osoby:
150 g. kaszy jaglanej
1 średniej wielkości batat
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
ok. 1 szklanki pulpy z marchewki i selera (u mnie po wyciskaniu soku w wyciskarce wolnoobrotowej Muke) lub warzywa starte na drobnej tarce
3-4 łyżki oleju słonecznikowego
bulion warzywny lub woda do podlewania 
1 łyżeczka masła
ok. 0,5 łyżeczki curry
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę gotuję wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i przez chwilę ją podsmażam. Gdy się zeszkli, dodaję batata, również pokrojonego w kostkę ok. 1 cm. Przykrywam patelnię i smażę warzywa kilka minut, następnie dorzucam pulpę z marchewki i selera/starte warzywa. Dolewam odrobinę bulionu (lub wody), tak by warzywa mogły się lekko dusić. Nie należy dusić ich długo, by nie rozpadły się bataty. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, dorzucam ugotowaną kaszę i dokładnie mieszam. Doprawiam wszystko curry, solą i pieprzem. Na koniec dodaję masło.



                            

                             

                             




                                              

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie. W ogóle kasza jaglana wbrew pozorom jest bardzo pyszna. Myślę, że taka jej wersja ostatecznie przekona sceptyków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moniko.. Super!! Kolorowo, Pysznie Zdrowo..

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste, zdrowe i dobre danie. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger