Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Pyszne bułeczki przygotowane na bazie ciasta, które jest idealne do upieczenia chałki. Ciasto po upieczeniu jest bardzo puszyste i delikatne, słodko-słone, i cudownie smakuje z kruszonką. Namawiam Was do ich zrobienia,  są wspaniałe 😃





Składniki:
1 kg mąki pszennej T 500 lub 550 plus trochę do podsypania
100 g. drobnego cukru do wypieków
3 jajka w temperaturze pokojowej
3 żółtka w temperaturze pokojowej
120 g. masła w temperaturze pokojowej 
20 g. soli
25 g. świeżych drożdży
50 g. mleka w proszku 
0,4 l. wody
Kruszonka:
100 g. masła
100 g. cukru kryształ
ok. 80-90 g. mąki pszennej
Dodatkowo:
jajko do posmarowania bułek 
szczypta soli
odrobina wody
Przygotowanie:
Bułeczki: drożdże wkruszam do wody i mieszam, żeby się dokładnie rozpuściły. Mąkę przesiewam do miski, dodaję pozostałe składniki (masło posiekane), dolewam wodę z drożdżami i dokładnie mieszam dłonią, by wszystko się połączyło. Jeśli ciasto bardzo klei się do rąk, dosypuję trochę mąki. Wyrabiam ciasto przez ok. 5 minut (ma odstawać od dłoni i ścianek miski), po czym podsypuję miskę mąką, układam wyrobione ciasto i przykrywam ściereczką. Odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Następnie lekko uderzam dłonią by je odgazować. Przekładam na stolnicę (również oprószoną mąką), dzielę na równe porcje (ok. 70-75 g). Z każdej porcji ciasta formuję wałek długości ok. 30 cm. Formuję bułeczki wg zdjęć poniżej (robiłam je przy okazji bułek pszennych, ale zasada jest ta sama) - lub po prostu formuję okrągłe bułeczki 😄 Bułeczki układam na wyłożonej papierem blasze, smaruję je jajkiem rozbełtanym z wodą i solą, i odstawiam w ciepłe miejsce na 15-20 minut, do napuszenia. Gdy podrosną, jeszcze raz smaruję je jajkiem.
Kruszonka: w palcach rozcieram wszystkie składniki, aż się połączą. Gotową kruszonką posypuję wyrośnięte bułki.
Napuszone, posypane kruszonką bułki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) i piekę ok. 15-18 minut.

                         





4 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie bułeczki na śniadanie, są idealne z masłem i dżemem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...wspaniale , robilam juz kilka razy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny wypiek, który wejdzie na stałe do mojej kuchni. Bułeczki są wilgotne, wspaniałe. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger