Bakłażany pieczone z kaszą gryczaną i pieczarkami

Połączenie pieczarek i kaszy gryczanej z bakłażanem, z dodatkiem natki pietruszki i sera to gwarantowany, wspaniały efekt 😃






Składniki na 2 osoby:
2 średniej wielkości bakłażany
100 g. kaszy gryczanej
ok. 400 g. pieczarek
ok. 120. g żółtego, startego sera
1 pełna łyżka gęstej śmietany 18% (można użyć jogurtu naturalnego)
1 jajko
sól, pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki
Dodatkowo:
2 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia pieczarek
trochę startego sera do posypania przed pieczeniem
Przygotowanie:
Umyte bakłażany przekrajam wzdłuż na pół, wydrążam miąższ ze środka, pozostawiając ok. 1 cm przy ściankach (miąższ można drobniutko pokroić i dodać do kaszy, lub zużyć np. do zupy). Wydrążone połówki układam na basze wyłożonej papierem, lekko oprószam ich wnętrze solą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni C (góra - dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Piekę 25-30 minut.
Umyte pieczarki kroję w cienkie plasterki i smażę do odparowania wody na oleju (lekko posolone).
Kaszę gryczaną gotuję do miękkości. Łączę kaszę, pieczarki, starty ser i natkę pietruszki. Śmietanę (jogurt) dokładnie mieszam z jajkiem, wlewam do reszty składników, mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Umyte bakłażany przekrajam wzdłuż na pół, wydrążam miąższ ze środka, pozostawiając ok. 1 cm przy ściankach (miąższ można drobniutko pokroić i dodać do kaszy, lub zużyć np. do zupy). Farszem wypełniam podpieczone bakłażany, oprószam je serem i piekę jeszcze ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia się sera.



                             

                             

                             


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger