Ziemniaki pieczone w słupkach, z masłem i śmietanką

Wiem, że kochacie pieczone ziemniaki. Ja też je kocham. Gdy się je odpowiednio przyprawi, można z nich wyczarować prawdziwe cuda kulinarne, zachwycające smakiem i po prostu uzależniające 😉. Okazuje się też, że czasami najprostsze pomysły mogą być najbardziej trafione! Mnie się to dziś przydarzyło, i bardzo mi się podoba efekt. Ponacinałam ziemniaki, przyprawiłam je ziołami; użyłam też odrobiny masła i słodkiej śmietanki, by były jeszcze delikatniejsze. Wyszło z tego coś cudownego!
Aha, i nie martwcie się, jeśli chcecie przygotować większą porcję, a nie macie tylu pojedynczych naczyń. Można po prostu ułożyć ziemniaki w jednej większej formie.



Składniki:
spore ziemniaki
sól
pieprz
zioła prowansalskie, majeranek, tymianek lub inne, które lubicie
masło
słodka śmietanka
Ewentualnie
tarty żółty ser
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, lekko ścinam u podstawy by były stabilne i nacinam nożem z góry na dół w słupki, zostawiając na dole nieprzeciętą cześć. Foremki smaruję obficie masłem, dno każdej oprószam lekko solą, wstawiam ziemniaki. Rozchylając przecięcia oprószam je sola, pieprzem i ziołami. Wlewam po 2-3 łyżeczki śmietanki, układam też kawałeczki masła. Każdą foremkę zawijam w folię aluminiową i piekę przez ok. 35 minut w 195 stopniach. Potem zdejmuję folię i piekę jeszcze chwilę do zrumienienia. Można je też pod koniec pieczenia posypać serem.


                            




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger