Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami i szynką

Tak się jakoś składa, że ostatnio robię sporo zapiekanek. Powody są dwa: po pierwsze zima i po prostu chce mi się takiego jedzonka, dwa że jakoś czas się skurczył i łatwiej mi wrzucić kilka składników i je zapiec, niż szykować obiad w innej formie. Dzisiejszą to w ogóle przygotowałam rano, ułożyłam wszystko w blaszce, przykryłam folią i upiekłam po powrocie do domu. Wystarczyło jakieś 40 minut w piekarniku i jedliśmy pyszny, gorący obiad. 




Składniki na 2 osoby:
5-6 dużych ziemniaków
1 duża cebula
500 g. pieczarek
150 g. tartej mozzarelli
ok. 200-300 g. szynki, polecam Szynkę Chłopa od Hańderka (z tłuszczykiem idealnym do pieczenia)
sól, pieprz
majeranek
kilka łyżek mleka
3-4 łyżki oleju
Dodatkowo:
troszkę masła do nasmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
Przygotowanie:
Obieram ziemniaki i gotuję je jakieś 15-20 minut w osolonej wodzie, aż będą praktyczne miękkie. Można to zrobić nawet dzień wcześniej, lub po prostu wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu. Ugotowane kroję na plasterki.
Pieczarki kroję na grube plasterki (ja je tylko myję, nie obieram), wrzucam na patelnię z olejem, lekko solę i smażę do odparowania wody. Wtedy zdejmuję pieczarki z patelni, a wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę - też ją smażę do zeszklenia. W przypadku pieczarek i cebuli - podobnie jak ziemniaki, można je przygotować dzień wcześniej. 
Naczynie do pieczenia smaruję masłem, oprószam bułką tartą. Na dnie układam ziemniaki w plasterkach, lekko je oprószam majerankiem, solą i pieprzem. Posypuję je też trochę serem. Na nie wykładam pieczarki i cebulę, a na górze układam pokrojoną w plasterki szynkę. Wlewam kilka łyżek mleka na dno, i wstawiam naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu; nie przykrywamy naczynia). Piekę ok. 30 minut, po czym na górę wsypuję resztę sera i zapiekam jeszcze 10-15 minut. Podaję, gdy ser się lekko zarumieni.


                           

                           



2 komentarze:

  1. Zrobiłam :) Było pyszne. http://fashionfusionblog1.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger