Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami i szynką

Tak się jakoś składa, że ostatnio robię sporo zapiekanek. Powody są dwa: po pierwsze zima i po prostu chce mi się takiego jedzonka, dwa że jakoś czas się skurczył i łatwiej mi wrzucić kilka składników i je zapiec, niż szykować obiad w innej formie. Dzisiejszą to w ogóle przygotowałam rano, ułożyłam wszystko w blaszce, przykryłam folią i upiekłam po powrocie do domu. Wystarczyło jakieś 40 minut w piekarniku i jedliśmy pyszny, gorący obiad. 




Składniki na 2 osoby:
5-6 dużych ziemniaków
1 duża cebula
500 g. pieczarek
150 g. tartej mozzarelli
ok. 200-300 g. szynki, polecam Szynkę Chłopa od Hańderka (z tłuszczykiem idealnym do pieczenia)
sól, pieprz
majeranek
kilka łyżek mleka
3-4 łyżki oleju
Dodatkowo:
troszkę masła do nasmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
Przygotowanie:
Obieram ziemniaki i gotuję je jakieś 15-20 minut w osolonej wodzie, aż będą praktyczne miękkie. Można to zrobić nawet dzień wcześniej, lub po prostu wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu. Ugotowane kroję na plasterki.
Pieczarki kroję na grube plasterki (ja je tylko myję, nie obieram), wrzucam na patelnię z olejem, lekko solę i smażę do odparowania wody. Wtedy zdejmuję pieczarki z patelni, a wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę - też ją smażę do zeszklenia. W przypadku pieczarek i cebuli - podobnie jak ziemniaki, można je przygotować dzień wcześniej. 
Naczynie do pieczenia smaruję masłem, oprószam bułką tartą. Na dnie układam ziemniaki w plasterkach, lekko je oprószam majerankiem, solą i pieprzem. Posypuję je też trochę serem. Na nie wykładam pieczarki i cebulę, a na górze układam pokrojoną w plasterki szynkę. Wlewam kilka łyżek mleka na dno, i wstawiam naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu; nie przykrywamy naczynia). Piekę ok. 30 minut, po czym na górę wsypuję resztę sera i zapiekam jeszcze 10-15 minut. Podaję, gdy ser się lekko zarumieni.


                           

                           



2 komentarze:

  1. Zrobiłam :) Było pyszne. http://fashionfusionblog1.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger