Warzywa z patelni: marchewka z brokułem i rukolą

Warzywa duszone na patelni to tak pyszna rzecz, że u nas w domu często traktujemy je nie tyle jako dodatek do obiadu, a jako główne danie. Co ciekawe, moim zdaniem taka potrawa nie wymaga wielu przypraw, a nawet upierałabym się przy tym, że im jest ich mniej, tym danie jest smaczniejsze. Warzywa mają w sobie tyle smaku, że zwyczajnie szkoda go zgubić.
Dziś proponuję połączenie warzyw, które bez problemu kupimy zimą: marchewki, brokułu, cebuli i czosnku,  i pewną niespodzianką może być dodatek rukoli. Te pyszne zielone liście są smaczne nie tylko na surowo, często wykorzystuję je w ciepłych potrawach.



Składniki:
2-3 duże marchewki
1 brokuł
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
2-3 garście świeżej rukoli
3-4 łyżki oleju plus 1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Myję warzywa, obieram marchew, cebulę i czosnek. Marchew kroję w skośne plastry, a potem na kawałki, brokuł dzielę na małe różyczki, siekam czosnek i cebulę. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej z masłem, wrzucam marchewkę, odrobinę ją solę i na średnim ogniu, pod pokrywką, smażę ok. 7-8 minut. W międzyczasie kilkukrotnie mieszam. Dorzucam pokrojoną cebulę z czosnkiem i smażę kolejne kilka minut, by cebula się zeszkliła. Następnie dodaję różyczki brokułu. Zmniejszam ogień i duszę wszystkie warzywa - znów mniej więcej 8 minut. Na koniec dodaję posiekany koperek oraz pokrojoną rukolę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję na gorąco.


                            

                            

                            

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger