Rolada z kiełbaskami, pieczarkami, szpinakiem i serem

Taką roladę można przygotować na obiad, ale będzie też świetna na domową imprezę, zwłaszcza że wszystko można przygotować wcześniej. Jej wnętrze jest pełne pysznych składników. Pieczenie zajmuje niecałe 30 minut, więc jeśli chcecie podać ją gościom, wystarczy że włożycie ją do piekarnika gdy już przyjdą - nie będą musieli długo czekać :)



Składniki (porcja na 3-4 osoby):
1 rulon gotowego ciasta francuskiego (u mnie 300 g.)
5-6 małych kiełbasek (użyłam wiedeńskich)
1 duża cebula
100 g. tartej mozzarelli
300 g. pieczarek
2,3 garście świeżych liści szpinaku baby
1 mały ząbek czosnku
3,4 łyżki oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
mleko do posmarowania rolady
biały sezam do posypania
Przygotowanie:
Dokładnie myję pieczarki i kroję je w cienkie plasterki, przekładam na patelnię z niewielką ilością oleju, lekko solę i smażę do odparowania wody. Zdejmuję i na tej samej patelni smażę pokrojoną w piórka lub półplasterki cebulę - do lekkiego zrumienienia. Tę również odkładam na chwilę do oddzielnego naczynia do przestygnięcia, a na patelnię wrzucam szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku z odrobiną soli. Smażę przez minutę, mieszając.
Na desce rozkładam ciasto francuskie (na papierze, z którym było pakowane). Na środku, wzdłuż całego ciasta wykładam ser, a na nim układam kiełbaski - jak na zdjęciu. Miejsca pomiędzy wypełniam szpinakiem, potem ponownie wszystko przykrywam warstwą sera, cebulką, pieczarkami i znów serem. Ciasto z obu stron farszu nacinam ukośnie tworząc paski. Zawijam je na przemian, zamykając farsz w cieście. Roladę smaruję mlekiem i oprószam sezamem, można też ją odrobinę posypać serem. Przenoszę ją wraz z papierem na blachę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C. na 20-25 minut. Najlepsza jest podana od razu na gorąco, pokrojona na kawałki.
      

                            

                           

                             

                             




11 komentarzy:

  1. aż zgłodniałem ! chyba tez cos takiego przygotuje, dziekuje za wenę !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, roladka jest pyszna, a przygotowanie łatwe :) Odgrzewaliśmy ją na kolację i smakowała równie dobrze, jak na obiad :-D

      Usuń
  2. Chce przygotować taką rolade na weekend.Czy zamiast liści szpinaku mogę dać mrożony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej może być mrożony szpinak, tylko oczywiście tak samo przygotowany - odparowany z wody na patelni, doprawiony czosnkiem.

      Usuń
  3. super przepis, na weekend jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mogą być parowki zamiast kiełbasek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Parówki oczywiście również się sprawdzą. Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Pani Moniko, czy w ogóle nie trzeba wałkować ciasta francuskiego? Czy może to być zwykły szpinak, nie baby szpinak? Czy piec na termoobiegu czy góra dół bez termoobiegu? Dziękuję za pomoc, danie wygląda obłędnie i planuję zrobić w niedzielę od razu podwójną porcję dla rodzinki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Papier zostaje w czasie pieczenia? Nie spali się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli to papier do pieczenia to się nie spali :)

      Usuń
  7. ja planuje na ciasto nalozyc farsz z pieczarek i jajek-jak na jajka faszerowane i mam nadzieje ze bedzie inaczej i smacznie co Wy na to????

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger