Kurczak z curry i imbirem (pieczony w rękawie)

Kurczak pieczony w rękawie jest bardzo soczysty, i nie zawiera dodatkowego tłuszczu poza naturalnym, w mięsie. Przyprawiłam go trochę na sposób hinduski, a zamierzam go podać z ryżem i chrupiącą surówką z kapusty pekińskiej.




Składniki:
1 kg pałek z kurczaka
Marynata:
2 czubate łyżki śmietany 18% (gęstej)
1 łyżeczka tartego świeżego imbiru (ewentualnie łyżeczka suszonego)
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki cynamonu
2-3 ząbki czosnku
1 niewielka cebula
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski. Obraną cebulę bardzo drobno siekam lub ścieram na drobnej tarce. Czosnek przeciskam przez praskę. Tak przygotowane warzywa przekładam do miseczki, i dodaję pozostałe składniki marynaty, dokładnie wszystko mieszam. Marynatę wykładam na kurczaka, mieszam dokładnie dłońmi, by każdy kawałek mięsa pokrył się przyprawami. Zawijam szczelnie miskę i odstawiam na minimum 5-6 godzin do lodówki (lub na całą noc).
Mięso przekładam do rękawa, który nakłuwam w kilku miejscach. Piekę w 190 stopniach C ok. 60 minut. Potem rozcinam rękaw u góry, i piekę jeszcze kilka minut, by mięso się dodatkowo zarumieniło (można włączyć funkcję grilla).  




1 komentarz:

  1. dla mnie rękaw to najlepsza metoda pieczenia - praktycznie każde mięso wychodzi soczyste. Świetny przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger