Łatwe ciasto kakaowe z jabłkami (salceson)

Wieczorna zachcianka, i jednocześnie dowód na to, że to łatwe i szybkie ciasto - bo od pomysłu do wykonania minęła trochę ponad godzinka. Z dzieciństwa pamiętam ciasto z jabłkami, ciemne, mocno kakaowe i wilgotne. Tylko nazwa mi się wtedy nie podobała - dlaczego ciasto ma się nazywać salceson?? Przecież salceson jest niedobry? (moje zdanie w dzieciństwie, dziś mam całkiem odmienne 😉).
Ten przepis wymyśliłam na gorąco, a że ciasto jest pyszne, serdecznie je Wam polecam.



Składniki na keksówkę 8x30 cm:
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
2 pełne łyżki gęstej śmietany 18%
2 pełne łyżki kakao
6-8 jabłek
Polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka skondensowanego
1 płaska łyżeczka masła
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Ciasto: jajka wbijam do miski, dodaję szczyptę soli, cukier waniliowy oraz cukier puder, i miksuję na bardzo puszystą masę. Dolewam olej, miksuję do połączenia, po czym dodaję kakao i proszek do pieczenia. Miksuję, dodaję śmietanę, a na końcu mąkę. Ciasto powinno być gęste, gładkie i lśniące. Dodaję obrane, pokrojone w małe kawałki jabłka, mieszam łyżką. Ciasto wykładam do nasmarowanej masłem i oprószonej mąką formy, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (środkowy poziom piekarnika, góra-dół,bez termoobiegu) i piekę przez 55-60 minut - do suchego patyczka. Nie przejmujcie się, że ciasto popęka!
Polewa: rozpuszczam czekoladę z masłem i mlekiem - najlepiej w miseczce nad parą. Gdy masa będzie jednolita, wylewam ją na zimne ciasto.




4 komentarze:

  1. Zrobie jutro! bo dzis nie mam jablek uwielbiam mokre i kakaowe mhhh :)Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto to dla mnie wspomnienie lat dzieciństwa, jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest naprawdę szybkie,bardzo dobre ciasto😊

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger