Łaciate ciasto z budyniem

Coś do kawy? Proszę bardzo - nieskomplikowane, pyszne ciasto w urocze łatki.




Składniki (keksówka 8 x 30 cm):
100 g. masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
1 czubata łyżka gęstej śmietany (18%)
4 jajka L
1,5 szklanki mąki pszennej
1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru (35 g, proszek)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Polewa:
25 g. masła
1 łyżeczka wody
5 pełnych łyżek cukru
1 łyżka mleka (użyłam mleka do kawy)
1,5 łyżeczki kakao 
Dodatkowo:
masło do posmarowania blachy
mąka do oprószenia blachy
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram mikserem z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym dalej ucierając dodaję po kolei jajka. Gdy się połączą z masłem, dodaję śmietanę i budyń (proszek), a potem stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeszcze chwilę miksuję ciasto, by było zupełnie gładkie, po czym połowę przekładam do innego naczynia i dodaję do niej kakao - miksuję do połączenia. Ciasto wykładam łyżką do wcześniej przygotowanej blachy (posmarowanej masłem i oprószonej mąką) - na przemian jasne i ciemne, tworząc warstwę "w kratkę". Następną warstwę wykładam odwrotnie - tam gdzie było jasne ciasto wykładam ciemne. 
Blachę wstawiam d piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 45 minut. Sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone.
Polewa: w rondelku rozpuszczam masło z cukrem i łyżeczką wody, dodaję kakao i mleko, i podgrzewam kilka minut, mieszając. Gorącą polewę wylewam na zimne ciasto i zostawiam do zastygnięcia.



12 komentarzy:

  1. Proste i smakowite ciasto! Takie lubię najbardziej, a przepis zapisuje, żeby jak najszybciej wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam i mam nadzieję, że upiecze Ci się pysznie!

      Usuń
  2. Czy zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny??

    OdpowiedzUsuń
  3. Jogurt również powinien się sprawdzić, wykorzystuję go często w podobnych ciastach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  4. a jaka duża foremka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Swoje ciasto upiekłam w keksówce 8 x 30 cm.

      Usuń
  5. A polewa starcza na całe ciasto góra i boki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wystarczy na pojedynczą warstwę na całe ciasto.

      Usuń
  6. Czy zamiast śmietany 18% mogę dać 10%?.Akurat taką mam w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 10% śmietana jest chyba sporo rzadsza niż 18 %. Sądzę, że niestety się nie bardzo nadaje :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger